HTML

bLoge - Loge blogja

Van, akinek szüksége van arra, hogy gondolataival bombázza az embereket, és van, akinek nincs. Namost nekem van.

Friss kommentek

  • Lengyel Anna: Az benned az életben felmerült már, hogy néha valaki el is olvassa, amit írsz? Hogy Gryllus Dorka ... (2014.02.05. 22:28) Nyugalom - filmkritika
  • ikker: Az idő ismét bebizonyította, hogy Mel Gibbsonnak van igaza: index.hu/tudomany/tortenelem/2013/09/... (2013.09.12. 14:05) Apocalypto - filmkritika
  • Loge: www.sormas.hu A főoldalon köszönt a polgármester: Póczai Zoltán. Magyarország, én így szeretlek! (2012.03.07. 20:51) Kecskére a káposztát
  • TaTa86.: Hosszabban kifejtve a véleményem: archiregnum.blog.hu/2009/09/28/politikat_az_iskolakba Rövidebb... (2011.01.17. 11:10) Etikai kérdés
  • cetlizo: Az a baj, hogy ilyet napiszarra kéne tenni, ott elérné a célközönséget, csak nem értenék. (2010.05.17. 21:19) Ostoba diákok 1.

online

Kutya világ

2008.12.20. 10:41 Loge

A napokban vezető hír is volt az indexen, hogy radikális állatvédők azzal keresnek maguknak igazságot, hogy a ZS kategóriás amerikai akciófilmekből eltanult kommandós módszerekkel összevernek egy-egy embert, aki állatokat kínzott. Nagyszerű. Már csak ez hiányzott.

   Mostanában, amikor egyre-másra hallani olyan esetekről, hogy BKV-ellenőrök, biztonsági emberek megverik az utast, vendéget, amikor olyan borzalmak fordulhatnak elő, hogy molotov koktélt dobnak egy házba, majd a kimenekülő embereket lelövik, mint ha csak ürgét öntenének, amikor lassan mindennapos, hogy zebrán gázolnak halálra asszonyt, gyereket, akkor jön egy újabb hírecske, amit odatűzhetünk a többi gyöngyszem mellé 2008 adventi koszorújára.

   De nézzük a tényeket! Adott egy emberke, aki állatokat kínoz. Legalább is mások szerint. Aztán adott egy csoport, akiknek ez nem tetszik. Ezért ők bosszút állnak az emberkén.
   No, ez az, amit úgy hív a törvénykezés, hogy önbíráskodás. Nem tudom, feltűnt-e ezeknek az embereknek, hogy elvileg jogállamban élünk. Ez annyit jelent, hogy nem verhetem pofán azt a zsebest, akit tetten érek, hanem rendőrt kell hívnom.

   Örülök, hogy vannak olyan polgártársaink, akiket a mai Magyarországon leginkább az állatokat ért sérelmek háborítanak fel, mert ez azt jelenti, hogy minden más problémát orvosoltnak vélnek.  Én magam nem tartozom közéjük, számomra van pár fontosabb dolog ennél, aminél inkább el tudnám képzelni a hasonló reakciót.
Megjegyzem, akkor sem lenne jogos az eljárás. Akkor sem, ha például a falvakat, vidékeket megnyomorító uzsorásokat verné laposra valaki, vagy egy szatírt ütlegelnének péppé a feldühödött szülők, bár, elárulhatom, ezekben az esetekben más lenne a bejegyzés hangvétele... Az önbíráskodás borzalmas dolog, ami nekem leginkább a maffiához köthető, illetve nálunk egy másik csoporthoz. Nem szabad bedőlnünk annak, hogy "jogos" a tett, bár olykor valóban csábít ez a magyarázat.
   Jogosan veri meg a sofőrt az a szülő, akinek  halálra gázolták a gyerekét? És akiét "elsodorták" és amúgy nem esett komolyabb baja?

 

   A másik oldalról megvilágítva a dolgot: honnantól állatkínzás az állatkínzás? Én azt, amikor a nagymamám vízbe fojtja az újszülött kiscicákat például nem tartom állatkínzásnak. (Ne tessék csengetni hozzá, tisztelt radikális állatvédő urak; csak a példa kedvéért említettem meg szegényt.) Az elfogadott normák alapján annak a kutyának, amelyik 1,25 négyzetméteren tud rohangálni, valamint napjában egyszer kap zsákos száraz kutyaeledelt meg vizet, jobb dolga van annál, amelyiket megkímélik az ilyen börtönévektől. (Ugye jól tudom, hogy a menhelyeken tartott kutyák jó részét egy idő után elaltatják?) Állatkínzás, ha elvágom egy csirke vagy egy disznó torkát? Állatkínzás, ha dán dogot tartok a 35 négyzetméteres panelban? Állatkínzás, ha eltaposok egy cserbogarat, vagy ha rálépek egy csigára? Állatkínzás, ha libát tömök? Állatkínzás, ha a kutyámnak csak "házi koszot" adok és nem pedigrépált? Ki dönti el? Ezek a középkorban élő, alvilági elemek, akik ráadásul még meg is vannak arról győződve, hogy ők az igazság bajnokai?

Van az Animal Planeten (tudjátok, sok kicsi állat...) egy sorozat, amelyikben állatokat gyógyítanak. Számomra kevés irritálóbb műsor van. Nekem mást sem szimbolizál, mint a nyugati világ irgalmatlan prédálását és dőzsölését. Az arra fordított pénzből, hogy egy állat méltóságban élhesse le a maradék 7 hónapját, akár EMBEREKEN is segíthetnének.

Mert nem mindenkinek az a legfőbb gondja, hogy rosz kedélyű a papagája.

 

 

13 komment

Címkék: magyarország állatvédelem önbíráskodás

A bejegyzés trackback címe:

https://bloge.blog.hu/api/trackback/id/tr92832910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2008.12.20. 17:25:08

Állatvédő érdekes fajta. Műszőrbundát tujamegállóban kiégető, vega táplálkozást propagáló és mellette azzal érvelő, hogy az állatszex mindig is jelen volt az ember története során, emberrel ki nem jövő torz lélek sokuk. Nincs nekem semmi bajom az önbíráskodással, magad uram, ha szolgálód és védőd nincs, különben sem kellene az egész életet rommá szabályozni, de azért legyen, aki ezeken a barmokon visszabíráskodik. Mondjuk az állatkínzás ellen kell kűzdeni, a felderítetle bűncselekmények egy részét valószínűleg, soha be nem jelentett gyermekbántalmazások jó részét biztosan olyanok követik el, aki az állatokat is kínozzák.
Az egész ott lett elkúrva, hogy a "felvilágosodott" ember számára az élet önmagában is értékké vált, onnantól kezdve pedig mindegy, milyen, ember-, majom- vagy kutyaszabású masszát kell életbe tartani.
Azért szólhatnál nagyanyádnak, hogy a macskát ivartalanítani is lehet, ha nem bírja a sorsra bízni, mi lesz a kölykökkel....
Nekem meg az a fő gndom, hogy a papagáj pontoslyé. :D

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.12.20. 17:35:57

A papagáj miatt rettenetesen szégyenlem magam. (Munkahely, okoskodó főnök, s miegymás zavart posztírás közben, ugyanakkor ez nem mentség.) Elégtelen. Leültem.

Hangkert · http://hangkert.blog.hu 2008.12.20. 18:56:46

Szerintem alapvetően pszichés gondokkal küzd az, aki képes ilyen brutaslitásra embertársaival szemben. Sokkal komolyabb pszichés gondokkal küzd, mint akiket megbüntet. Normális ember nem csinál ilyet. Mert itt nem pillanatnyi, hirtelen felindulásból elkövetett bűntettről van szó, hanem előre megfontolt, kitervelt, többszörösen megismételt bűntényről. Ehhez elengedhetetlen, hogy az illető, aki ebben részt vesz, ne élvezze, amit tesz. Szomorú. Ráadásul indokot bármire lehet találni. Az a legkönnyebb. Inkább alapítanának harcosok klubját és püfölnék ott egymást, közben meg kereshetnének törvényes utat is a céljaik elérésére. Persze, vannak esetek, amikor nekem is más lenne a hozzáállásom az önbíráskodáshoz, de ez messze nem az az eset. És vállalnám érte a felelősséget. Társadalomban élünk, nem az őskorban.

molaris 2008.12.21. 05:05:20

Az állatok védelmének címszava alatt, embereket kínozni, ez nem semmi.

Dead-End 2008.12.21. 12:19:20

Állatkínzás-e a békát cigiztetni?
Ezt kihagytad. :D

Egyébként ez a baj az állatvédő, és egyéb szervezetekkel. Lassan olyanok, mint az a bizonyos harmadik világ: fanatikusok, akik a cél érdekében bármire képesek.

Zsoolt · http://www.annyit.blog.hu 2008.12.21. 19:58:48

sajnos már régen el lett eresztve a gyeplő. Olyan észrevétlenül kúszik meg a "megengedett" erőszak a hétköznapjainkba, hogy attól tartok észre sem fogjuk venni az első lincselést, vagy Dunába lövést két hír között. Azt hiszem a romák lelövésével ez már le is kezdődött. Hogy ettől még megy tovább minden, mintha mi sem történt volna...na az a döbbenetes.
Majd jönnek a buzik, a segélyen élők, a nyugdíjasok, a fogyatékosok, a külföldiek, meg azok, akik ilyen kommenteket mernek írni. Aztán reklámblokk és egy másik hír arról, hogy a BKV ellenőrök vasrúddal vertek agyon egy utast mert lejárt a metrószakaszjegye.

Doris, a komisz · http://dorisnaploja.blogspot.com 2008.12.22. 08:08:39

Mindazonáltal hallottam már, hogy egy nemzet kultúráját az is tükrözi, hogy hogyan bánik az állataival ( a betegeivel, a fogyatékosaival), tehát a kiszolgáltatott réteggel.

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.12.22. 11:32:46

Zsoolt: ha már a romákat említed a Dunába lövés kapcsán, ne feledkezz meg a lincselésről Szögi Lajos kapcsán sem.

Amúgy én is hallgattam egy műsort a rádióban, ahol egy felmérés eredményeit ismertették. Kiderült, hogy az erőszakos bűnözők igen komoly része kínzott korábban állatokat. Persze ettől még nem az a megoldás, hogy megveretem az állatkínzókat.

Nemrégiben felemelték az állatkínzás kapcsán kiszabható maximális büntetést, ha jól emlékszem három évre. Tipikus Magyarország. Hallott eddig valaki olyan esetről, hogy akár csak 1 napot is ténylegesen le kelljen valakinek töltenie állatkínzás miatt? (Na jó, mintha 1! eset lett volna, de a többi az mind felfüggesztettet kapott.) Ki az az idióta barom, aki úgy gondolja, hogy ez majd visszatartja az elkövetőket?

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2008.12.22. 16:03:53

Ok, de azért azt is vedd figyelembe, hogy a büntetési tételkeret felemelése az első lépés ahhoz, hogy valakit eltehessenek a hűvösre.

Itt nyilván arra lenne szükség, hogy kiálljon az LB elnöke, és elmondja: mostantól az lesz a gyakorlat, hogy állatkínzás esetén az első esetben felfüggesztettet szabunk ki, utána meg másfél év letöltendőt. (A bírákra irányadó belső normákat az ítélkezés egysége érdekében ő határozhat meg.)

P.S. Nyilván szükség lenne egy kinevezett LB elnökre is...

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2008.12.22. 16:09:13

@ zsoolt

A jelenlegi tentenciák alapján inkább a heteroszexuális, munkaviszonyban lévő, keresztény, nemzeti identitását vállaló, a többségi társadalomhoz tartozó magyar embereken van a sor; de ott aztán nemre, korra, iskolázottságra tekintet nélkül.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.12.26. 19:23:57

Én hamarabb bántanék egy embert, mint egy állatot... Mert az állat őszinte és nem irtja a saját fajtáját.

Egyetértek velük, akkor is, ha törvénytelen. A kis dolgokkal kell elkezdeni a nagytakarítást és a rendrakást. Az állatvédelmi törvényeink nevetségesek és valós büntetést kb. ki se szabtak még. Hadd kapja meg az ilyen, technikai és testi fölényével visszaélő senkiházi azt, ami jár neki. Nem rosszabb, ugyanolyan bánásmódot csupán...

mnmnbkhj 2009.01.02. 08:39:05

Nem a témába vák, amitlátok újra, én vagyok, más néve, új bloggal, ha gondolod kérlek nézz be és vitatkozzunk, mint régen :)
Meg linket is cserélhetünk.

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2009.01.03. 12:39:11

@erosnegyes: épp akartam írni emailt, hogy mi van veled. :)
Mindjárt megyek...
süti beállítások módosítása