HTML

bLoge - Loge blogja

Van, akinek szüksége van arra, hogy gondolataival bombázza az embereket, és van, akinek nincs. Namost nekem van.

Friss kommentek

  • Lengyel Anna: Az benned az életben felmerült már, hogy néha valaki el is olvassa, amit írsz? Hogy Gryllus Dorka ... (2014.02.05. 22:28) Nyugalom - filmkritika
  • ikker: Az idő ismét bebizonyította, hogy Mel Gibbsonnak van igaza: index.hu/tudomany/tortenelem/2013/09/... (2013.09.12. 14:05) Apocalypto - filmkritika
  • Loge: www.sormas.hu A főoldalon köszönt a polgármester: Póczai Zoltán. Magyarország, én így szeretlek! (2012.03.07. 20:51) Kecskére a káposztát
  • TaTa86.: Hosszabban kifejtve a véleményem: archiregnum.blog.hu/2009/09/28/politikat_az_iskolakba Rövidebb... (2011.01.17. 11:10) Etikai kérdés
  • cetlizo: Az a baj, hogy ilyet napiszarra kéne tenni, ott elérné a célközönséget, csak nem értenék. (2010.05.17. 21:19) Ostoba diákok 1.

online

Etikai kérdés

2010.03.19. 18:22 Loge

Ezúttal arra kérnék minden kedves idelátogatót, hogy vegye a fáradtságot, és írjon egy kommentet, ő mit tenne a helyemben a történek főszereplőjélnek a helyében, hátha megkönnyítitek a döntést.

   A következő dologról van szó. Adott egy képzeletbeli történelemtanár, aki úgy gondolja magáról, hogy kellő rálástással rendelkezik a politikát illetően. Ez a tanár társadalomismeretet is okít, ráadásul 12.-eseknek, azaz annak az évfolyamnak, amelyik döntő többsége szavazóként már részt vesz az aktuális választásokon. A kérdés a következő: beszéljen-e a tanár a pártokról és a politikáról a diákoknak, s ezzel óhatatlanul befolyásolja őket, vagy hallgasson, mint a sír, s hagyja meg a diákokat a maguk kis lila elképzeléseikben és politikai tévelygésükben?

   A tanár természetesen úgy érzi, hogy a diákok többsége tartja valamire, s ezáltal lennének, akik hallgatnának a szavára. Vajon etikus dolog meggyőzni az olyanokat akik nincsenek kellően kiművelve ahhoz, hogy átlássák politikát? (Nem mintha nem ezzel nyernének a pártok választásokat, de hát egy valamirevaló tanárt mégse a pártok erkölcsi szintjéhez mérjünk!)

Várom a véleményeket!

9 komment

Címkék: politika választások iskola

A bejegyzés trackback címe:

https://bloge.blog.hu/api/trackback/id/tr501852840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

78786586241 2010.03.19. 20:03:15

egy szülőnek etikus lenyomnia a gyerek torkán a saját hülyeségét? akkor is ha az tényleg hülyeség? nyilván nem lenne az, ha tényleg így akarod megközelíteni. viszont egy fiatalnak szüksége van útmutatásokra, vezetésre és olyan felnőttekre akik tapasztaltabbak nála. nyilván mindemellett a felnőttnek meg kell mutatnia, hogy létezik más út is és ha a fiatal úgy dönt, mehet arra is, azon kívül amit a felnőtt elmagyaráz.

2itailor 2010.03.26. 09:01:40

Abból kiindulva, hogy saját eszük szerint kell dönteniük, mint első szavazóknak, joguk van minél több információhoz, minél több helyről. A politikáról is lehet objektívan, a választás lehetőségét kihangsúlyozva információt adni, anélkül, hogy dühös szülők/kollégák hada támadna rád emiatt. Azt gondolom, beszélhetnél erről nyugodtan - ha az én gyerekemet tanítanád még meg is köszönném:)

Cassandra Gemini 2010.03.29. 16:39:03

Beszéljen róluk, de a lehető legobjektívebben. Nem lehet egyértelmű állásfoglalás, pl "a liberálisok verték szét az oktatási rendszert" még ha az állítás adott esetben igaz is lenne. Inkább el kellene magyarázni hogy a politikai oldalak nem az ördögtől valóak, és mérgező harci légkör egyáltalán nem kötelező. Gondolkodásra és önálló választásra kell sarkallni a diákokat. Ha elgondolkodik a dolgokon, akkor talán át is látja majd a hazugságokat bármelyik politikai oldalon.

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2010.03.29. 19:11:40

Köszönöm a kommenteket. Magam is úgy döntöttem, hogy beszélek róla, természetesen lehetőleg pártatlanul.

Cassandra Gemini 2010.03.30. 11:10:42

hmm szakmai kérdés: miért van az hogy a töritanárok nagyon nagy arányban (ok, pontosítás: személyes tapasztalatom szerint nagyon nagy arányban) abszolút jobboldali beállítottságúak, és ezt éreztetik is a diákokkal?

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2010.04.12. 16:49:32

@Cassandra Gemini: gondolom, mert van rálátásunk a történelemre. :)
Azt, hogy ezt miért éreztetjük a diákjainkkal (mert egészen biztos, hogy én is érzékeltetem) mivel szükségszerűen KELL beszélnünk a politikáról, s mivel helyesnek gondoljuk a nézetünket, másokat is megpróbálunk erről meggyőzni.
Az már más kérdés, hogy ezt lehet intelligensen és lehet erőszakosan, bunkón is.

Cassandra Gemini 2010.04.18. 10:50:22

szerintem nagyon komoly tévedés már az is ha valaki jobboldalinak vagy baloldalinak titulálja magát, mert itt már inkább elvekről van szó. a "baloldalra" is rányomta a bélyegét a kommunizmus, pedig mint töritanár, te is tudod, hogy ez anno angliában még egészen másképpen indult. Hogy milyen elveket tartunk fontosnak, az fontos, és ha azt érezteted a diákokkal, hogy fontosak számodra a hagyományosnak mondott jobboldali értékek (amik nagyon szépek szó se róla) azzal semmi gond, sőt, talán ez lehet a legfontosabb célja a nevelésnek.
Viszont amikor én hallottam még régebben egy töritanártól, hogy így a komenisták meg úgy, akkor azért szégyenkeztem magamban helyette is. Talán azt kellene elmagyarázni a diákoknak hogy a világ nem fekete-fehér. Szerintem ezt nagyon sokan nem tudják.

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2010.04.20. 11:04:54

Az óráimon, főleg így, választások után, igyekszem mindkét oldalt bemutatni, erényekkel és hibákkal együtt. Többször elmondtam már, hogy mit tartottam a 98-02-es fideszben ijesztőnek, mit csináltak és csinálnak szerintem rosszul, s természetesen ugyanezt a másik oldalról is.
Szerintem a jobb- vagy baloldaliság nem tévedés, de véletlenül sem alkalmazható a fideszes vagy az mszp-s szinonimájaként.
Ha valaki, hát én utálom mind a kommunistázást, mind a fasistázást, mind a zsidózást, cigányozást. (Bár Mházy fasisztázását jogosnak gondolom.)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.01.17. 11:10:23

Hosszabban kifejtve a véleményem:
archiregnum.blog.hu/2009/09/28/politikat_az_iskolakba

Rövidebben: szerintem sokkal jobban jár mindenki, hogyha kellő tapintattal egy tanár "avatja be" a nebulókat a pártpolitika rejtelmeibe.

Mert ha a tanár nem, akkor a (bulvár)média, a kocsma, a cselédértelmiség, stb...

A legfontosabb az lenne, hogy a tanár átadjon egy vitakultúrát, illetve egy alapszintű szűrést a manipuláció ellen.
süti beállítások módosítása