HTML

bLoge - Loge blogja

Van, akinek szüksége van arra, hogy gondolataival bombázza az embereket, és van, akinek nincs. Namost nekem van.

Friss kommentek

  • Lengyel Anna: Az benned az életben felmerült már, hogy néha valaki el is olvassa, amit írsz? Hogy Gryllus Dorka ... (2014.02.05. 22:28) Nyugalom - filmkritika
  • ikker: Az idő ismét bebizonyította, hogy Mel Gibbsonnak van igaza: index.hu/tudomany/tortenelem/2013/09/... (2013.09.12. 14:05) Apocalypto - filmkritika
  • Loge: www.sormas.hu A főoldalon köszönt a polgármester: Póczai Zoltán. Magyarország, én így szeretlek! (2012.03.07. 20:51) Kecskére a káposztát
  • TaTa86.: Hosszabban kifejtve a véleményem: archiregnum.blog.hu/2009/09/28/politikat_az_iskolakba Rövidebb... (2011.01.17. 11:10) Etikai kérdés
  • cetlizo: Az a baj, hogy ilyet napiszarra kéne tenni, ott elérné a célközönséget, csak nem értenék. (2010.05.17. 21:19) Ostoba diákok 1.

online

Parasztvakítás

2008.11.28. 21:21 Loge

Megszavazta a Tisztelt Ház a képviselők költségtérítésének megadóztatásáról szóló indítványt. Az MSZP által benyújtott javaslat, amit név szerinti szavazással kivétel nélkül támogattak a képviselők, az egész magyar politikai elit jellemző példája. Álságos, populista parasztvakítás, semmi más.

Jövőre szerencsétlen, legatyásodó képviselőink adózni fognak a költségtérítés után. Ám itt van a kutya elásva. Egyrészt ugye nem az összes költségük után kell adózniuk. Másrészt az adó, amit befizetnek nem kb. 50 %, amit például nekem kell fizetnem, hanem 15 %. Harmadrészt, és ez a legpofátlanabb dolog, s ezért persze sunnyognak róla: eddig is gyakorlatilag annyi költségtérítést vettek fel, amennyit nem szégyelltek, hiszen nem kell igazolniuk semmivel, bemondásra megy a dolog. Eztán ez miért lenne másként? Jövőre tehát az adó következtében 15-20 %-kal több kültségtérítést vesznek fel, és röhögnek a markukba. A sok ostoba babkonzerves szavazó meg tapsikol nekik...

 

Ezzel áll kapcsolatban Seres Mária kezdeményezése, aki aláírásgyüjtésbe kezdett a képviselői költségtérítés szabályozása érdekében. Csak gratulálni tudok, s igyekszem ezúton is népszerűsíteni a szándékát. Részletek a honlapon.

15 komment

Címkék: magyarország parlament költségtérítés pofátlanság seres mária

A bejegyzés trackback címe:

https://bloge.blog.hu/api/trackback/id/tr19793871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsoolt · http://www.annyit.blog.hu 2008.11.28. 23:00:50

nagyon egyetértek. Az igazságos az lenne, ha ugyanúgy és ugyanolyan feltételekkel vehetnének fel költségtérítést mint bármilyen más munkavállaló és pontosan úgy számolnának el vele.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2008.11.29. 00:52:40

Olcsó pr az egész. Tudom, hogy a kérdés egyrészt demagóg, másrészt költői, de hogy a búbánatos fxxxxban van, hogy a magyar adójogi alapelvek (incl. a számlaadási kötelezettség) egyetlen egy területen nem érvényesülnek, és ez pont a képviselői költségtérítés?
Annak a majomnak, aki ezt a rendszert kitalálta nem derengett egy olyan kósza jogállami alapelv, mint pl az Alkotmányban foglalt törvény előtti egyenlőség?

Tény, hogy a jelenlegi pártfinanszírozási szabályok alapján Teréz anya is elbukná a választásokat, mert úgy lemaradna a kampánya finanszírozásában, mint a borravaló. Erre a problémára viszont nem ez a megoldás. Valamelyik párt nyugodtan felvállalhatná a pártfinanszírozás átalakítását. Ha ez egyben a formális juttatások felemelését jelenti, meg egyben azt is, hogy ezzel ad egy toronymagas labdát a riválisainak, hát na!

Ezért van az, hogy a zavarosban halászhatnak a cuslág janikák.
"B+ Feri, neked négymilliárdod van, de nekünk élni is kell valamiből!"

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.11.29. 08:05:18

Ezt nem fogják megváltoztatni. Már így is látom a kínt az öntelt pofájukon, hogy az 15 % is sok. Be kell látni, sajnos Magyarországon kétféle ember megy politikusnak: aki minden máshoz hülye és akinek van képe legálisan lopni. Sajnos a többség mindkét kategóriába belepasszol.

Régebben volt egy olyan közvélekedés, hogy a miniszterelnök legyen gazdag, mert akkor nem a lopáson töri a fejét. Ma már sajnos ott tartok, hogy inkább lopnának...

Scala 2008.11.29. 12:13:58

Off: nagyon szép a fejléc.
Könnyű előállítani ilyet? Értsd nekem sikerülhet? :-D

Jardin 2008.11.29. 17:03:12

Ugyanazok az adózási formák kellene hogy teljesüljenek mint az átlag polgároknak (és itt kitérhetnénk a mentelmi jogra is, miben mások mint én, nekik miért jár?). Csak azért fizetnek kevsebbet mert lopnak és hazudnak a nép jóváhagyásával? nem erre adtunk jogot amikor szavatunk. Annyi pénzt vesznek és vallanak be amennyit akarnak, ez előtt a szavazás előtt is leakasztottak egy csomó pénzt, ezután is így lesz. Ez nem változtat semmin.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2008.11.29. 17:31:19

Egyre határozottabb az a véleményem, hogy a Képviselőház mellé létre kellene hozni egy Felsőházat. (Nem csak azért az egyetlen dologért.) Egy nagyobb részvénytársaságnál az ügyvezetés személyi és javadalmazási kérdéseiről nem a vezető tisztségviselők döntenek, hanem egy külön javadalmazási bizottság. Ugyanezt a rendszert kellene a törvényhozásban is alkalmazni. A képviselőházi honatyák mentelmi jogáról, javadalmazásáról, a frakciók normatív támogatásáról döntsön a Felsőház.

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.11.29. 19:28:37

Az Országgyűlés célszerű a szülőkhöz hasonlítani, hiszen nagyjából magukat szabályozzák (a gyerekeknek legalább is így tűnik), s bár vannak korlátaik, a törvények (=Alkotány), néha, kisebb-nagyobb ügyekben át lehet azt hágni.
Normális szülő, ha megtiltja a gyerekének, hogy vacsora előtt csokit egyen, maga sem eszik. Ha mégis megteszi, vajon mit tehet a gyerek? Semmit; ül, és csalódottan hüppög.
Na, kb. ezt tehetjük mink is. Esetleg kérhetjük a gyámság alá helyezésünket egy másik államban.

Ilyen szempontból a Felsőház ötlete tökéletesnek s azon túl szükségesnek és időszerűnek tűnik.

Zsoolt · http://www.annyit.blog.hu 2008.11.29. 22:08:14

Jó ötlet ez a Felsőház, a kérdés már csak az, hogy őket ki regulázná meg.

A mentelmi jogot sose értettem, de nekem a közjogi méltóság kifejezés is sántít. Mitől méltóság egy miniszterelnök vagy egy köztársasági elnök? Maradjunk a tisztségnél. Esetleg javaslom az állás, munkahely kifejezéseket, és akkor hirtelen itt is lehet biciklivel járni politikusoknak munkába. Odáig kéne eljutni, hogy ül a miniszterelnök munkába menet a metrón, feláll, hogy leszáll a Kossuth téren, és a kutya nem emeli fel a fejét, csak félreállnak, hogy elengedjék munkába, ahogy az asztalossal tették az előző megállónál.

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.11.29. 22:56:29

A református egyházban szolgálatnak nevezik a tisztségeket, és szerencsére sokan úgy is fogják fel.
Valami ilyesmit várnék a "közjogi méltóság"-októl is. Vajon mikor jön el az az idő, amikor a politikusok lesznek értünk és nem fordítva.
-önáltatás off.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2008.11.30. 02:33:59

Mindenre van megoldás. Pár éve egy barátommal hobbiból összedobtunk egy intzményi koncepciót egy Felsőház létrehozására.

A koncepció abból az alaptételből indult ki, hogy bár a hatalmi ágak elválasztása (jogalkotás-végrehajtás-igazságszolgáltatás) a rendszerváltással nagyon szépen megvalósult, de a jogalkotás terén a Parlament érdekérvényesítő képessége túl nagy; illetve a Parlamenten belül a mindenkori kormányoldal frakcióinak is túl nagy az érdekérvényesítő képessége. Tehát a hatalmi ágak egyensúlyának megtartása mellett a jogalkotás ágán belül kellene a Parlament (jelenleg egyetlen házának) a befolyását korlátozni.

Ez az ellensúly lenne a Felsőház. A létszáma (hogy a döntéshozatala ne legyen túlzottan nehézkes) 120 főben maximalizálva; a pártbefolyás kiküszöbölésére pedig csak független tagokkal működne, frakciók nélkül.

A "szenátori" mandátum keletkeztetése az alkotmánybírósági jelölés feltételeihez lenne hasonló: meghatározott tudományos tevékenység, meghatározott tudományos fokozat, meghatározott korábbi tisztség, stb. Így zárt számban lehetne megválasztani többek között jogászokat, közigazgatási szakembereket, közgazdászokat, társadalomtudományban jártas szakembereket, illetve egyházi vezetőket, kisebbségi képviselőket, művészeket, civil szervezetek, szakszervezetek vezetőit, stb.

Jelölni - konszenzussal - a köztársasági elnök, az AB, az LB, az ÁSZ és az MNB elnöke lenne jogosult; tehát azon pozíciók betöltői, amelyek a legnagyobb közbizalommal bírnak.

A Felsőház természetesen nem rendelkezne a Képviselőházhoz mérhető hatáskörökkel: az alsóházban elfogadott törvényeket ellenőrízhetné szakmai alapon (visszaküldés a Képviselőházba), vagy alkotmányossági alapon (előzetes alkotmányossági normakontroll).

Tudom, kicsit elszálltam a valóságtól... Viszont jó eséllyel működne.

(Sólyom most valami hasonló koncepciót indított el kisebb volumennel Bölcsek Tanácsa néven.)

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2008.11.30. 02:42:33

Mentelmi jog: alkotmányjogi jogintézmény, amely - a tettenérés esetét kivéve - teljes védelmet biztosít az országgyűlési képviselő, mint a mentelmi jog jogosultja számára a végrehajtó hatalom (rendőrség, ügyészség, pénzügyőrség) intézkedéseivel szemben. A mentelmi jog jogosultja ellen többek között nem indítható büntetőeljárás (a mentelmi jog lejárását követően viszont igen).

Deepwater 2008.11.30. 19:31:44

"Név szerinti szavazással, egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés a képviselői költségtérítés megadóztatásáról szóló indítványt kedden az Országgyűlésben. Az MSZP által benyújtott indítvány alapján az országgyűlési képviselők, a polgármesterek és az önkormányzati képviselők februártól 15 százalékos adót fizetnek költségtérítésük és költségátalányuk után."

FIGYELEM! Az MTI hírét lefordítom magyarra:

1. A költségtérítéshez TOVÁBBRA SEM KELL SZÁMLÁKAT BEMUTATNI!
2. A költségtérítés ügyében egyhangúan elismerik a képviselők, hogy eddig hazudtak, hiszen ez jövedelmet jelent számukra és nem a munkájuk elvégzéséhez szükséges költségeik megtérítését.
3. 15%-nál te is több adót fizetsz, azaz TB- és egyéb járulékmentes, miniadóval terhelt jövedelmet szavaztak meg maguknak.
4. Semmi akadálya nincs, hogy ezentúl egységesen 15%-kal magasabb költségtérítést kérjenek és kapjanak.
5. Álszenten bele fognak mosolyogni a szavazók arcába, hogy "ők mekkora áldozatra hajlandóak".

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.11.30. 19:34:48

A közjogi méltóság kifejezés sejtetni engedi azt, ami miatt ma már a józanabb baloldaliak is elismerik Antallt. Ez pedig az a szigorú, önmagávavl szemben is igényes szemlélet, amely jellemezte az első kormányfőt.

A mentelmi jog pedig nem a képviselő személyét, hanem az intézmény méltóságát hívatott védelmezni. Persze ez is feltételezi, hogy a képviselő rendelkezik ilyennel, és vagy nem szegi meg a törvényt, vagy legalábbis vállalja a következményeket.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2008.12.01. 01:26:40

Nem egészen. A modern kori mentelmi jog kialakulásakor, az európai alkotmányos monarchiákban az volt a lényeg, hogy az uralkodó irányítása alatt álló karhatalom ne léphessen fel a kormányt támadó parlamenti képviselőkkel szemben. A mentelmi jog súlypontja tehát (ma is) a végrehajtó hatalommal szembeni védettségen van, nem az intézmény méltóságán. (Arra inkább a személyi méltóság és a vélemény-nyílvánítás szabadságának közszereplőkre vonatkozó szabályai irányadóak.)

Persze néhány mai képviselővel kapcsolatban "méltóságról" már beszélni sem érdemes...

Sziszamisza · http://sziszamisza.freeblog.hu/ 2008.12.01. 12:43:59

Tényleg ez a találó kifejezés: parasztvakítés. SEMMI több! Felháborító, hogy meg merik tenni, de még felháborítóbb, hogy tömegek dőlnek be ennek az álságos, undorító pr-trükknek.
Elképzelni sem tudom, hogy ezek az emberek hogyan tudnak tükörbe nézni. Az összes...
süti beállítások módosítása