HTML

bLoge - Loge blogja

Van, akinek szüksége van arra, hogy gondolataival bombázza az embereket, és van, akinek nincs. Namost nekem van.

Friss kommentek

  • Lengyel Anna: Az benned az életben felmerült már, hogy néha valaki el is olvassa, amit írsz? Hogy Gryllus Dorka ... (2014.02.05. 22:28) Nyugalom - filmkritika
  • ikker: Az idő ismét bebizonyította, hogy Mel Gibbsonnak van igaza: index.hu/tudomany/tortenelem/2013/09/... (2013.09.12. 14:05) Apocalypto - filmkritika
  • Loge: www.sormas.hu A főoldalon köszönt a polgármester: Póczai Zoltán. Magyarország, én így szeretlek! (2012.03.07. 20:51) Kecskére a káposztát
  • TaTa86.: Hosszabban kifejtve a véleményem: archiregnum.blog.hu/2009/09/28/politikat_az_iskolakba Rövidebb... (2011.01.17. 11:10) Etikai kérdés
  • cetlizo: Az a baj, hogy ilyet napiszarra kéne tenni, ott elérné a célközönséget, csak nem értenék. (2010.05.17. 21:19) Ostoba diákok 1.

online

Háhá, háháhá

2009.09.15. 18:40 Loge

Még mielőtt arra gondolna valaki a címből, hogy valami nagyon vicces dolog történt, ki kell ábrándítanom. Éppen ellenkezőleg: olyan utasítást kaptam, amelynek végrehajtása ellenkezik az elveimmel, de ennek ellenére meg kell tennem, s ettől egy másodpercig sincsen jó kedvem.

   Az iskolában kiadták az utasítást, hogy a naplóba, a gyerek neve mellé be kell írni, ha hátrányos helyzetű, azaz HH, vagy halmozottan hátrányos helyzetű, azaz HHH. Az értekezleten, amikor az erről szóló utasítást közölték, jeleztem, hogy nem tartom korrekt dolognak, s egyáltalán, a célját sem látom. Valami statisztikával indokolták a dolgot, meg hogy utánuk más fejkvóta illeti az intézményt, de ez nem igazán nyugtatott meg. Mi a ráknak kellene egy fizikatanárnak megtudnia, amikor a naplót lapozgatja a felelőket kiválasztandó, hogy melyik gyereknek vannak aluliskolázott szülei, vagy X alatti fejenkénti családi jövedelme?!

   Ha valami az esélyegyenlőtlenséget szolgálja, akkor ez az. Bízom benne, hogy a tanárok el tudnak majd vonatkoztatni a két illetve három "H" betűtől, de vannak kétségeim. Még élénken él az emlékezetemben az visszás érzés, amit a nyolchónapos várandósok látványa nyújtott az egyetemi vizsgán: tegye mindenki a kezét a szívére, és gondolja át, hogy megbuktatná-e az ilyen vizsgázót, szinte függetlenül a nyújtott teljesítménytől!

   Ha már mindenképpen ilyet akarnak dokumentálni, akkor sokkal egyszerűbb lenne a régi rendszer megoldása: a naplóba, a tanuló neve mellé egyszerűen "C" betűt írtak.

11 komment

Címkék: iskola hhh hátrányos helyzetű hh halmozottan hátrányos helyzetű

A bejegyzés trackback címe:

https://bloge.blog.hu/api/trackback/id/tr601384529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar-magyar szótár 2009.09.16. 12:19:31

A HHH eredete a múlt század '80-as éveinek elejére nyúlik vissza. Felsőszinteken még a C-lakás program idejében megkritizálták az akkori fiatal cuccujológiusok ezt a hátrányos megkülönböztetést. Így a '80-as években a szocpolkorrekt-ben a HH és HHH(= cigány) jelzést kellett alkalmaznunk. Ebben az időben kezdődött meg a leszakadó magyar rétegek HHH-vá válása, mert a HH-nál a HHH többsegélyt kapott.
Ha baj volt (pl az ember eladta a ki sem fizetett kedvezményes ópétés [OTP kölcsönös) házról a tetőt meg a hátsó szoba falait), fölmentek a HHH aszonyok a megyei pártbizottságra s onnan telefonáltak le a tanácsra: "Oldják meg eltássak!!! Itten van egy cigány elvtársnő, ez a panasza!" És akkor a tanács adott potyára , ingyír másik házat. Ez sima HH-knalk nem járt, csak HHH-knak. Így aztán az alkoholista, egykori tanyás állatgondozó szőke szeplős család [név a szerkesztőségben] egy H-val többet kért... És persze kapott is.

dr. Wilbur Swain 2009.09.16. 13:39:32

egyszerűbb lenne már a születési bizonyítvány mellé csatolni a kis nyugdíjas-könyvet, és akkor megúsznánk az egész iskolába járás-leszázalékolás-etc-hercehurcát
"Nincs munkaviszonyom, nem vagyok dicsak és nem hordok 120 grammnál könnyebb aranyláncot. A világ egyik legegyszerűbb és legprimitívebb nyelvét beszélem, s rajtam kívül csak a megyénkben félmillióan értik, hogy mire gondolok, amikor azt mondom: "kandesz rakló". Ha külföldre megyek magyarnak hisznek, és nagyon örülök, hogy a magyar politika összekeveri az igazságszolgáltatást a rasszizmussal. Büszkén gondolok anyámra, mindkét apámra és tizennégy különböző vezetéknevű féltestvéremre. Nem szeretem a Magyar Gárdát, a rosszul helyszínelő rendőröket és az olaszliszkai sofőröket. Itt élek Európa szívében, mégis azt mondják, nem vagyok idevaló. Enyingen mi vagyunk a császárok, és igenis nálunk vannak Európa legterrorizálhatóbb magyarjai... Magyarország, én benépesítelek!"

Walter Melone (törölt) 2009.09.16. 16:29:10

Addig nincs nagy gáz, amíg nem kell barna háromszöget varrniuk a ruhájukra.

Mondjuk első lépésnek nem rossz ez, ha abba az irányba akarna menni ez az ország. Mindazonáltal nem hiszem, h ez volna a helyes út.

s_timcsi · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.09.16. 17:06:56

adófizető polgárok pénzén iskoláztatjuk a sok semmirekellőt, ahelyett, hogy a tanulni vágyó, értelmes (magyar) gyerekek jobb, színvonalasabb oktatást kaphatnának. Ha lesz gyerekem igenis, a szerint fogom kiválasztani az oktatási intézményt, hogy melyikben van a legkevesebb roma. Ha kell inkább elviszem távolabbi iskolába, de nem fogom hagyni, hogy miattuk "hátrányos helyzetbe" kerüljön. Mert igenis hátráltatják az oktatás, a tanórákat, agresszivitást visznek az iskolákba.
És nem értem, hogy egy demokratikus országban, ahol szólásszabadság és szabad vélemény nyilvánítás van, hogy lehet rasszizmus!?

magyar-magyar szótár 2009.09.16. 17:08:18

@Walter Melone: A megélhetés pógárjogiharcosok amerikával szoktak példálózni.
De tényleg jó lenne, ha pl a barna közösség összedobna kalapokba pénzt taníttani ki a fiukat ügyvédnek -mint a régi feketék tették. Akor tán másképpen lenne, ha SEMMILYEN diszklrimináció (tehát pozitív ) se lenne. Eleve ez a pozitívdiszkrimináció.. mindegy, bocs..

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.09.17. 00:41:33

Szakmai ártalom on:

Beleírni a hátrányos helyzetre való utalást egy olyan dokumentumba, ami lényegében minden tanuló számára többé-kevésbé hozzáférhető?

Ez személyiségi jogot sért.

Szakmai ártalom off:

Ha van HHH és van HH, akkor lehetne H is. Jelentése: szimplán "hülye". XD

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2009.09.17. 21:07:22

@Walter Melone: ezt a rendelkezést elvileg olyanok írták elő, akik élharcosai a diszkrimináció elleni küzdelemnek. ergo: valaki hazudik...

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2009.09.17. 21:09:47

@s_timcsi: nagyjából én is megfogalmaztam már értekezleteken is, magánbeszélgetésekben is hasonlót: ha annak az összegnek, amit a felzárkóztatásra elpazarol az állam (merthogy a legtöbb esetben sikertelen a projekt), tizedét áldoznák a tehetségfejlesztésre, vissza tudnánk kapaszkodni a középmezőny felső részébe. Ha viszont így dotálják a tanulmányokat, akkor menthetetlenül csúszunk lefele.

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2009.09.17. 21:11:34

@mefisto: szerintem tévedsz: elvileg nincs joga más oldalát megnézni a diáknak. Az, hogy többé-kevésbé hozzáférhető pedig gyakorlatilag minden adatunkról elmondható.
Mellesleg a gyerekeink sem hülyék: látják, sejtik, érzik, ki az, aki HHH környezetből érkezett.

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2009.09.23. 12:05:17

@magyar-magyar szótár: a cigányok normálisabbja sem kér belőle, Egy cigány ismerősöm azt magyarázta a múltkor, hogy nem kellene cigány művészekről ömlengeni,mert ha azt lehet, akkor lehet cigánybűnözésről is beszélni. Mondtam, köszi, ezt ne nekem magyarázza, hanem libbant barátainknak.
Dédnagynéném mesélte, hogy az ötvenes években be kellett írniuk egy C betűt a naplóba a cigányok neve mellé, ő viszont csak ceruzával volt hajlandó, ellenőrzés után mindig kiradírozta. :D

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2009.09.23. 22:56:26

Áh vergődés van itt cigányügyben, félmegoldások. De amíg nem érzi úgy a társadalom, hogy egyenesbe került, hogy nem kell rettegnie az elszegényedéstől, munkahelye elvesztésétől. addig marad bűbaknak a cigányság.

@dr. Wilbur Swain: gratulálok bazmeg, ez aztán előre viszi a dolgot.

@s_timcsi: hát te nem vagy egy szellemi sasmadár.
süti beállítások módosítása