HTML

bLoge - Loge blogja

Van, akinek szüksége van arra, hogy gondolataival bombázza az embereket, és van, akinek nincs. Namost nekem van.

Friss kommentek

  • Lengyel Anna: Az benned az életben felmerült már, hogy néha valaki el is olvassa, amit írsz? Hogy Gryllus Dorka ... (2014.02.05. 22:28) Nyugalom - filmkritika
  • ikker: Az idő ismét bebizonyította, hogy Mel Gibbsonnak van igaza: index.hu/tudomany/tortenelem/2013/09/... (2013.09.12. 14:05) Apocalypto - filmkritika
  • Loge: www.sormas.hu A főoldalon köszönt a polgármester: Póczai Zoltán. Magyarország, én így szeretlek! (2012.03.07. 20:51) Kecskére a káposztát
  • TaTa86.: Hosszabban kifejtve a véleményem: archiregnum.blog.hu/2009/09/28/politikat_az_iskolakba Rövidebb... (2011.01.17. 11:10) Etikai kérdés
  • cetlizo: Az a baj, hogy ilyet napiszarra kéne tenni, ott elérné a célközönséget, csak nem értenék. (2010.05.17. 21:19) Ostoba diákok 1.

online

Casablanca - filmkritika

2009.07.31. 08:36 Loge

Az egyik súlyos hiányosságot pótlandó, a héten megnéztük az egyik leghíresebb filmet, a Casablancát. Amikor ilyen régi moziba vág bele az ember, felkészül rá, hogy a lassabb tempó, a mai alkotásokhoz képest szimplább szálak és a sok dialógussal átitatott történet relatíve unalmas lesz. A Casablancáról azonban sok mindent elmondhatok, de azt véletlenül sem, hogy untam volna.

   Először is emlékeztetőül: a filmet a magyar Kertész Mihály rendezte, igaz, már amerikaiként, Michael Curtiz néven, ráadásul olyan kvalitással, hogy megkapta érte az Oscart is, ami akkor még jelentett valamit. (A Titanic 11 Oscar-díjával számomra a kitüntetés megszünt értéket képviselni, amit azóta a Gyűrűk Ura 3. epizódja, a Tégla vagy a Gladiátor legjobb filmért járó elismerése csak megerősített.) A főszerepeket Humphrey Bogart és Ingrid Bergmann alakítják, akik mindenképpen a legnagyobbak közé tartoznak. A filmzenék közül illik ismerni az As time goes bye-t, ami számos más filmben is előfordul, illetve a híres zárómondatot, ami azóta Kusturica: Macskajaj-a óta a fiatalok körében is kultuszmondattá avanzsált. (Egyik évben ezzel reklámozták a Szigetet is.)

***spoiler***

   A film eseményei a második világháború idején játszódnak, egyrészt a szabad Casablancában, másrészt -a visszaemlékezésekben- a németek által éppen megszállt Párizsban. A történet szorosan kapcsolódik a háborúhoz, hiszen mind a nácik koncentrációs tábora elől Viktor László, mind az ebben segítő biankó útlevelek egyértelmű korjelenségek. A francia nép mentalitása szépen kirajzolódik a filmben: együttműködnek a németekkel, de azért demonstrációként torkukszakadtából szívesen eléneklik a Marsaillaisse-t. Támogatják a hódítókat, de ha már megölték az ezredest, a rendőr nem sokat tesz, hogy a bűnöst letartóztassa. Természetesen már a helyzet ábrázolásakor lehet sejteni a végkimenetelt, de ennek ellenére nem válik unalmassá a történet, szépen szövik a bonyodalmakat. Ugyanakkor nem esnek a kortárs magyar filmek hibájába, melyek rendszerint követhetetlenek. (Az irodalomban is van erre jó példa: A pendragon legenda, illetve a Rejtő összesből kiragadott Néma revolverek városa.) A jellemek jól felépítettek, fokozatosan ismerjük meg a karakterek mélységeit és motivációjukat, s szépen összecsengenek az őket alakító színészekkel, illetve párbeszédeikkel.

***spoiler vége***

   A film talán legnagyobb erénye a sok szempontbóli tökéletesség-közeliségén túl, hogy 1942-ben készült. Akkor, amikor még közel sem volt vége a háborúnak, amikor a Harmadik Birodalom a legnagyobb kiterjedésű volt, s amikor még igencsak kétes volt a háború vége. Ennek ellenére olyan mondatok hangzanak el, amelyeket legközelebb az 50-60' évek hamiskás amerikai háborús filmjeiben, amelyekben a párizsiak, a németek bevonulásakor már a győzelemre rakják félre a pezsgőt. Számomra nem kevésbé volt szembetűnő, hogy a főszereplő jóbarátja és hű társa Sam, a zongorista fekete. Jóllehet ez mára nem tűnik fel, ne feledkezzünk meg arról, hogy a faji kérdések ekkoriban az USÁ-ban még nagyon nem voltak lejátszva, a Lángoló Mississippi korszaka még jóval eztán következik! Ennek ellenére a film egyenrangú partnerként kezeli a fekete embert, ami mindenesetre elgondolkodtató és szép példája a csendes lázadásnak. (Kertész a zsidó származása miatt valószínűleg tudta, mi a megkülönböztetés.)

   A Casablanca a számomra a vártnál sokkal többet nyújtott, méltán szerepel a leghíresebb filmek között. Olyan alkotás, amit időről-időre elő lehet venni, ha véletlenül nincs a tévében semmi.

   Louie, I think this is the beginning of a beautiful friendship.

5 komment

Címkék: filmkritika oscar díj casablanca kertész mihály humphrey bogart ingrid bergmann

A bejegyzés trackback címe:

https://bloge.blog.hu/api/trackback/id/tr561279028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scala 2009.08.04. 00:20:28

Szörnyen röstellem, de négyszer (!!!) aludtam el rajta: :-)

Belátva a kudarcot elmeséltettem a történetét!

De az sem ragadt meg.
Gőzöm sincs miről szól. Csak azt, hogy Párizsban kezdődik, a férjes asszony menekül, és ... László a férj. Azaz a szokásos közhelyeket tudnám darálni... :-)

Még nem olvastam a postot sem! :-DDD

Scala 2009.08.04. 00:22:16

Ami az Oscar díjról írtál, imádlak! Nekem is pont ott kezdődött, Titanic.

Most nem azért, de a Star Wars nem kapott? :-)

A tégla egy mekkora szar film...

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2009.08.04. 09:26:07

Utánanéztem: a 4. rész, az Új remény még kapott jó pár Oscart, de csupa jelentőset: a legjobb robothang, meg ilyenek :)
Az 5. és 6. részek talán egy-egyet, hasonlóan fontos díjak: speciális teljesítményért járó díj, stb.

Az újabb részek, az 1., 2. és 3. leginkább az Arany Málna díjak terén tarolt, nem méltatlanul.

www.filmkatalogus.hu/Csillagok-haboruja--f5905

Scala 2009.08.04. 12:48:54

@Loge: Ahá.
Köszi! :-)))
Már évek óta csak a ruhák miatt nézem eme nagy eseményt, képről.

Scala 2009.08.08. 17:09:29

Pótoltam a postot, spoilerestül. :-) Viktor László, hát persze!

Na, lehet egyszer nekifutok még...
Ugyanígy vagyok az Elfújta a széllel.
süti beállítások módosítása