HTML

bLoge - Loge blogja

Van, akinek szüksége van arra, hogy gondolataival bombázza az embereket, és van, akinek nincs. Namost nekem van.

Friss kommentek

  • Lengyel Anna: Az benned az életben felmerült már, hogy néha valaki el is olvassa, amit írsz? Hogy Gryllus Dorka ... (2014.02.05. 22:28) Nyugalom - filmkritika
  • ikker: Az idő ismét bebizonyította, hogy Mel Gibbsonnak van igaza: index.hu/tudomany/tortenelem/2013/09/... (2013.09.12. 14:05) Apocalypto - filmkritika
  • Loge: www.sormas.hu A főoldalon köszönt a polgármester: Póczai Zoltán. Magyarország, én így szeretlek! (2012.03.07. 20:51) Kecskére a káposztát
  • TaTa86.: Hosszabban kifejtve a véleményem: archiregnum.blog.hu/2009/09/28/politikat_az_iskolakba Rövidebb... (2011.01.17. 11:10) Etikai kérdés
  • cetlizo: Az a baj, hogy ilyet napiszarra kéne tenni, ott elérné a célközönséget, csak nem értenék. (2010.05.17. 21:19) Ostoba diákok 1.

online

Tehetetlen fájdalom

2008.11.05. 10:55 Loge

Ó, ó, Afrika

 

Szomáliában halálra köveztek egy 13 éves lányt. Az volt a bűne, hogy három férfi megerőszakolta. Igen, bűn, mert házasságon kívül követett el nemi aktust, aminek kövezés a büntetése. Az, hogy az ő esetében ez a legkevésbé sem aktív cselekmény volt, hanem sokkal inkább olyan dolog, aminek akaratán kívül volt résztvevője, nem fontos az ottani, iszlám törvények szerint.

Időről időre cikkeznek róla a különböző médiumok, hogy Afrika egyes részeiben tömeges méreteket ölt a nők csoportos megerőszakolása, ami a (polgár)háborús övezetekben gyakorlatilag a pszichológiai hadviselés egyik leghatékonyabb eszköze.  Szemtanúk, helyi orvosok számolnak be arról az emberek számára szinte elképzelhetetlen brutalitásról, amelynek évente nők tízezrei esnek áldozatául. Gyakorlattá vált, hogy a milíciák elrabolják a nőket és a táboraikban hónapokon keresztül tartják őket szexrabszolgaként, nem számít nekik, hogy felnőtt vagy gyerek. (Egy túlélő beszámolója szerint a fától csak akkor oldozták el hónapokon át, amikor használták.) Más beszámolók szerint mind gyakrabban játszanak iskolájukban a gyermekek „megerőszakolóst”. Nem ritka az sem, hogy a férjek, apák szeme láttára követik el a csoportos erőszakot, arra kényszerítve őt, hogy végignézze, s az sem ritka, hogy az áldozat teherbe esik.

Egy másodpercre pillantsunk rá a naptárra: 2008-at írunk. Tudom, hogy az iszlám időszámítás 622 évvel később indult, de ez azért még így is durva. Sokszor szoktam azzal példálózni az iszlám fanatizmus kapcsán, hogy 600 évvel ezelőtt Európa is bőszen gyilkolta a nemkeresztényeket, akár zsidókat, akár mórokat, akár eretnekeket (akik amúgy sokszor keresztények voltak), s nem sokkal korábban fejeződtek be a keresztes háborúnak titulált üzleti vállalkozások sem. Vegyük bele tehát a számításba, hogy ennyivel hátrább vannak. De azért olyat talán még a legsötétebb középkorban sem műveltek Európában, hogy egy nőt azért végezzenek ki, mert megerőszakolták! Gyermekek hivatalos (állami) kivégzéséről nem is szólva.

Nem szándékozok lázítani az iszlám ellen, s nem akarok demagóg lenni azzal, hogy szeretetről és emberségről, belátásról és megértésről beszélek. Ilyen bűntettet semmilyen állam, személy vagy utasításért nem lenne szabad elkövetnie senkinek, s főként nem egy Isten, egy vallás nevében. Bevallom, nem ismerem behatóan a Koránt, s az iszlámról is csak fogalmaim vannak, de nem vagyok meggyőződve, hogy ezt várná el a híveitől Allah.

A szomáliai ítélkezés olyan „megoldást” nyújt a térség –szerintem– egyik legsúlyosabb problémájára, amit épeszű ember, –ha vallásos, ha nem,– nem helyeselhet. Legszívesebben azt kívánnám azoknak, akik meghozták azt a körültekintő és bölcs döntést, hogy a tisztátalan lánynak pusztulnia kell, hogy legközelebb a saját feleségükről vagy kislányukról hozzanak hasonló ítéletet; de nem teszem. Szinte biztos vagyok benne ugyanis, hogy meg is tennék. És az Aidsről még nem is beszéltem.

 

Ritkán írom le, de olykor azért örülök neki, hogy Magyarországon élek.

 

11 komment

Címkék: afrika iszlám szomália nemi erőszak borzalom kislány kövezés

A bejegyzés trackback címe:

https://bloge.blog.hu/api/trackback/id/tr61751037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dyson (törölt) 2008.11.06. 15:41:04

Ezzel a gondolatoddal nem vagy egyedül, bár ha lehetne, én még nyugatabbra születtem volna...

amitlatok (törölt) · http://amitlatok.blog.hu/ 2008.11.06. 20:17:35

érdekes egy hely lehet az az afrika.
semmi pénzért nem mennék oda.

2008.11.06. 21:48:04

Irtózat. Tömény irtózat, ami itt történik.

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.11.07. 07:48:46

Nekem az volt a legborzalmasabb ebben a dologban, hogy nem elég, hogy amúgy is tönkre vágják a nők (egyes híradások szerint) kb. 80 % -nak (!) életét, hanem az, hogy a hatóság is sz*rik rájuk sok esetben.
(A morbid vicc jut róla eszembe: "...Ja? Nincs kéz, nincs csoki.") Itt azonban még rátettek egy lapáttal. (Bár nem tudom, a halál ilyen esetben jó vagy rossz-e. Én biztos nem akarnék élni.)

és CLS: az egyik előadó mondta az egyetemen, aki egyebek mellett olasz történelemmel foglalkozott, hogy csak egy picit kellett volna még Árpádéknak menniük nyugatnak, pontosan a Pó síkságig.

Néha azért tényleg jó itt élni. Csak sokszor elfelejtjük. (Leginkább én.)

Scala 2008.11.07. 08:30:03

Nálunk más problémák vannak: a fejekben nincs egészséges, jóérzésű gondolkodás (tisztelet a kiv-nek!).

Ott alapszinten nyomják a dolgot.
Egy időben férjem kacérkodott a gondolattal, hogy odamegy dolgozni, kiküldetés, milyen jó lesz, a pénz remek. Mondtam neki, kizárt dolog! Néhány mondatban közöltem is miért, megértette.
Ma már ott tart, h. Kenyaba sem akar menni turistáskodni! /Nem mintha megengedhetnénk magunknak per. pil. :-)))/

Scala 2008.11.07. 08:32:36

Na jó ba***ira érthetetlen lett az előzőm: szóval, Mo. : szocializációs eredetű hangulatzavarai vannak az embereknek; sztem Afrikában sokkal szabadabban kitörnek a primitív ösztönök, annak minden velejárójával együtt.
Más jellegű szenvedés, de mindkettő az. Nem jó összehasonlítási alap!

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.11.07. 09:03:03

"Afrikában sokkal szabadabban kitörnek a primitív ösztönök"

nyilvánvaló. A primitív szavunk angol megfelelője magában foglalja a törzsi társadalomhoz kapcsolható melléktartalmat. Az Afrikában élő népek közül igen sok közelebb áll még pár ezer évvel az ősi állapothoz. (Nem akarok állatvilágot írni, mert rögtön rasszistáznának.) Nézzük csak meg a busmanokat. Gyakorlatilag a kőkorban élnek. (Kő- és csonteszközök, fém teljes hiánya, tagolatlan társadalom, semmi nyugdíjbiztosítás, stb.:) ) Számos országban a mai napig törzsi háborúk zajlanak. Csak már nem dárdákkal és íjakkal, hanem gépfegyverrel és aknákkal.

Scala 2008.11.07. 13:45:42

Így igaz. És walki-talkieval, amibe lehet hörögni... néhány szavas utasításokat adni... :-(

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.11.08. 11:12:12

Van a történelemirásnak egy olyan ága, ahol a tudósok az éghajlat kihatását vizsgálják a történelem menetére. Érdekes lenne elolvasni néhány tanulmányt arról, hogy miként befolyásolja a trópusi éghajlat az afrikai történelmet. Már Széchenyi Zsigmond is megirta, hogy az Egyenlitő napja nem tesz jót a lélek kifinomultságának.

Az iszlám amúgy gyönyörű vallás (ahogyan a kereszténység is). Az emberi gyarlóság teszi borzalmassá. Érdemes a témában elolvasni Malcolm X önéletrajzában a mekkai zarándoklatról szóló részt, kicsit árnyalja azt, amit naponta belénk sulykolnak az iszlámról. Azt hiszem, a borzalmas törzsi háborúskodásoknak, a nők nemi megcsonkitásának (megérne egy külön postot), meggyilkolásának és tömeges erőszakolásának vajmi kevés köze van _bármelyik_ vallás igaz tanaihoz.

Scala 2008.11.08. 13:31:31

Rékuc, tlejes mértékben egyetértek. És tökéletesen azt írtad, amit én is gondolok a témáról: sulykolás, vallás valói tanításai, és milyen gyönyörű világban is élhetnénk akár...

Az éghajlat mint szempont is megállhatja a helyét, a magyarok búskomorságát és önpusztítását is sokan az időjárás jellegének tulajdonítják.
A svédek és a finnek depressziója pedig sokak szerint egyenes arányban áll a sötétedés-sötétség extrém időtartamával.

Welcome back! ;-)
süti beállítások módosítása