HTML

bLoge - Loge blogja

Van, akinek szüksége van arra, hogy gondolataival bombázza az embereket, és van, akinek nincs. Namost nekem van.

Friss kommentek

  • Lengyel Anna: Az benned az életben felmerült már, hogy néha valaki el is olvassa, amit írsz? Hogy Gryllus Dorka ... (2014.02.05. 22:28) Nyugalom - filmkritika
  • ikker: Az idő ismét bebizonyította, hogy Mel Gibbsonnak van igaza: index.hu/tudomany/tortenelem/2013/09/... (2013.09.12. 14:05) Apocalypto - filmkritika
  • Loge: www.sormas.hu A főoldalon köszönt a polgármester: Póczai Zoltán. Magyarország, én így szeretlek! (2012.03.07. 20:51) Kecskére a káposztát
  • TaTa86.: Hosszabban kifejtve a véleményem: archiregnum.blog.hu/2009/09/28/politikat_az_iskolakba Rövidebb... (2011.01.17. 11:10) Etikai kérdés
  • cetlizo: Az a baj, hogy ilyet napiszarra kéne tenni, ott elérné a célközönséget, csak nem értenék. (2010.05.17. 21:19) Ostoba diákok 1.

online

Gyermekeink lelkébe taposó irodalom

2008.11.12. 22:22 Loge

A napokban délidőben rádióztam, és észrevettem a képernyő alján egy 12-es karikát. Jogos volt a korhatár, hát persze, hogy jogos. Végül is egy irodalmi műsor, amiben ráadásul a hírhedten véres, pornográf, obszcén, brutális és olykor mazochista Márai tollából származó regényt, a Szindbád hazamegy-et olvassák fel, percek alatt sok év pedagógiai eredményeit semmisítené meg.

Már annak sem volt értelme, amikor gyerekkoromban kiírták a moziplakátra, hogy a filmet csak 18 év felettiek nézhetik meg: a kutya nem ellenőrizte, hány éves vagyok, hanem fizettem, bementem, megnéztem. Ennek az újabb formája a karika a képernyő alján. Nem tudom, ki volt az az imbecillis, aki azt hitte egykoron, hogy a gyerek, amelyik észreveszi a 18-as karikát, elkapcsol, ha nincs mellette anyu.

Már eleve a mellé mondott szöveg álságos: "Felhívjuk kedves blabla, hogy 12 két alatti nézőknek csak szülői felügyelet mellett ajánljuk." Ha lecsupaszítjuk a mondatot, és megszabadítjuk a sallangtól: A filmet...12 év alatti nézőinknek...ajánljuk. Én meg mondjuk nem akarom, hogy a gyerekem csöcsöket fedetlen kebleket nézzen, még ha mellette ülök is. A kategóriába sorolásról már rengetegen írtak, én nem rágnám tovább.

Még újabb dolog, amivel hétfőn találkoztam 13.04 perckor. Rádióztam. Ilyen időpontban irodalmat adnak, mostanában a nyugatosoktól olvasnak fel, a héten kezdődött Márai: Szindbád hazamegy című nagyszerű könyve. Az elején bemondták, hogy a következő műsort 12 év alattiaknak nem ajánlják. Mi van? A karikát meg képzeljék oda, ugye? De szeretnék olyan ember lenni, akit ilyen ötletekért fizetnek! Mert ugye mi van azzal a megátalkodott nebulóval, aki 13 óra 6, esetleg 7 perckor teker a Kossuthra? Az honnan fogja tudni, hogy lelkét károsító hanganyag hangzik éppen el?

Belátható, hogy mindezek miatt a jelenlegi gyakorlat tarthatatlan. Éppen ezért néhány javaslattal szolgálnék a Kossuth rádió szerkesztősége, illetőleg az ORTT felé:

  • Az ilyen jellegű műsorokban minden 50 másodpercben közölje egy gépi hang az ominózus mondatot. Így nem csak gyermekeinket óvnák meg mindenféle káros nyugatostól, hanem tovább is tartana egy-egy regény felolvasása.,
  • A háttérből folyamatosan duruzsoljon egy hang: "Kisfiam, tekerd el!"
  • Egyszerű, de mégis célravezető lenne, ha a Kossuth rádió cenzúrázná önmagát, és az adott időben irodalom helyett szünetjelet sugározna, esetleg Romantik nagylemezeket tennének fel.

9 komment

Címkék: rádió ortt röhej kossuth rádió márai szindbád hazamegy

A bejegyzés trackback címe:

https://bloge.blog.hu/api/trackback/id/tr26766186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molaris 2008.11.13. 07:06:49

A rádió képernyőjének alján.:):)

Hangkert · http://hangkert.blog.hu 2008.11.14. 11:35:18

Amúgy is kiteszik a tv-n olyan hulladék műsorok alá a 12-es karikát, amit még szülői felügyelet mellett sem volna szabad nézniük a kicsiknek. A híradóról nem is beszélve. Amiyen rémhírek néha vannak, nem bánom, hogy már nem nézek tv-t.
A rádiónak megy nincs semmi pénze új műsorokat készíteni, édesanyám szokta hallgatni és ő meséli, hogy egy adást akár háromszor is leadnak különböző időpontokban, csak hogy kitöltsék a műsoridőt. Szerintem ezzel az értelmetlen korhatáros mondattal is időt akarnak spórolni. Szóval ne kívánj ilyen 50 másodperces intermezzókat, mert könnyen megvalósulhat:)
A gyerek viszont netezik, amihez jobban ért, mint a szülő, úgyhogy elkerülhetetlenül belefut csöcsökbe és erőszakba.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2008.11.14. 14:41:27

Ezek az ostoba karikák inkább a szülőnek szólnának, aki ránéz a gyerekre, és látja, hogy olyat néz, amit állítóleg nem kellene neki. Nem hiszem, hogy ezek nagyon hasznos jelzések lennének, mert a szülők valószínűleg nem sokat törődnek a jelekkel, de még a gyerekkel sem. Ellenben a karikák remekül összemocskolják azt, amit én megszeretnék nézni, ha olykor erre szánom rá magamat.

Azt pedig mindig kitűnő dolognak tartottam, amikor ráteszik - mert egy pompás törvény kötelezi erre őket - a 12-es karikát egy késő éjjel látható műsorra. Hiszen ha a szülő azt látja, hogy tíz éves gyermeke éjjel egykor nem a neki engedélyezett kategóriájú műsort nézi, akkor legyen módja ezt észlelni. Nagyszerű.

Mellesleg megfigyelhettétek, hogy a 12-es jelzést gyakorlatilag minden olyan műsorra ki kell tenni, amely nem kifejezetten gyerekeknek készült. (Így kellene tenni ám a reklámokkal is!) Szóval emiatt a 12-es karika teljesen fölösleges. Ha egy kisgyerek nem meseműsort néz, akkor máris nem hagyom egyedül tévézni, és ennyi.

Igen, valóban igazad van abban, Loge, hogy a rádiónál nincs megoldva, mert nem megvalósítható az ilyen figyelmeztetés. Szerencsére. De szerintem ritka az a gyerek, aki nekiülne rádiót hallgatni. Szerencsére.

"Can't Stop The Signal..." 2008.11.14. 16:08:06

"Pornó mozi jegypénztáránál elhangzó mondatok:
1.:- Csókolom. Két diákot kérek szépen.
2.:- Heló. Családit kérek, és ugye 6 alatt nem kell neki jegy? "

Elképzeltem, sajnos megvalósult, csak nincs kérdezz felelek. Ez a valóság, ha nem tanyán nevelem a gyerekeket óhatatlanul szembesülnek a marketing legkönyebb fogásaival.

Jardin 2008.11.14. 16:39:11

Szia Loge!

Újra itt! :) Sajnos hétköznap nincs időm blogozni, de most pótolgatom az olvasni és irogatni valót és ha már itt vagyok kommetezek egy-kettőt :)
Átküldjem a Médiatörvény korhatárokról szóló paragrafusát? :)
Igazából nem látom én sem értelmét a felhívásoknak, legalábbis a 12es karikának nem. A 16os, 18asnek igen, mert ha én szülő lennék és este mellettem ülne a gyerek tévét nézve és jön-e gy ilyen felhívás, elkapcsolnám, akár mennyire is toporzékolna hogy ő megszeretné nézni. Ez egy felhívás a szülőknek hogy elhangzhatnak benne olyan mondatok, megjelenhetnek olyan képek amitől esteleg a gyereg roszzul fog aludni. Az én időmben még szülőkkel tévéztem, ha tévézni akartam azt szombat reggel tehettem meg magam, mikor magyar mesék mentek. Szeretném majd én is tartani ezt ha lesznek gyerekeim mert felügyeletem melett a 12es karika alatt is láthat olyat , amit szerintem nem kellene (nem beszélve a sok idióta véres rajzfilmsorozatokról). Nem mondom azt hogy nem fog a gyerekem tvt nézni egyedül 18 éves koráig, mert fog de 8-9 évesen le fogom ülteteni egy-két 16os 18as film mellé, nézük meg együtt és nézzük meg hogy azl az egyes horrorfilmeknél mitől lesz egy jelenet ijesztő. Remélhetőleg okos gyerkem lesz és ha egyedül, barátaival lát ilyet tudja hogy ez nem a valóság (itt kiemelném a médiaoktatás fontosságát az általános iskolákban, rohadt fontos)
A korhatárok hasznosak, ha a műsorszolgátatók betartják a és megfelelő kategóriába sorolják a műsorokat! (és ha megfelőben vannak akkor 12es karika alatt nem látsz, hallasz olyat amit nem szabadna)! És ez nagyon fontos!! Hogy egy olyan műsort hallottál ami szerinted nem 12es, azt jelenti hogy nem volt 12es és ez a felelősszerkesztő hibája, aki engedte hogy lemenjen. A felelősszerkesztőnek az a feladata hogy mindent végighallgasson, véiginézzen és ha valami kétséges hogy 12es alatt futhat, akkor forduljon a jogi osztályhoz, akik eldöntik vagy mehet vagy nem. Hogy a Kossuthon ilyet hallottál igen szomorú, mert a szerekesztői hiba, ami egy közszolgálati műsorszolgáltatónál nem megenegdett.
Amúgy nagyon komoly szanciókkal jár a kategióriák nem megfeleő használata. Ha feljelesntést tennél az ORTTnél, bekérnék az az napi adást és jól megvágánák őket pénzzel. Sajnos feljenetés csak akkor szokott lenni ha a konkurensek felnyomják a másikat, de ezt nem szokták mert akkor rögtön ők is kapnak egy hasonló feljenetést, hisz mindenkinél vannak olyan műsrorok amiknek besorolt kategóriái megkérdőjelezhetőek. A ORTT pedig csak szúrópróba szerűen ellenőriz...lenne min változtatni.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2008.11.14. 17:15:46

Jardin, én úgy emlékszem, mintha az ORTT szúrópróbaszerűen sem ellenőriz, csakis lakossági panaszra. Vagyis ha a tévé disznóságot csinál, akkor panaszt kell tenni, egyébként nem történik semmi. És sajnos az ORTT a műsorokban kizárólag a médiatörvény betartását vizsgálja, vagyis azt, hogy a tévézés kultúrájáért, a tisztességes kiszolgálásért, a nézők érdekeiért bármi egyebet tegyenek, hiába várnánk tőlük. Most ez van, egy darabig ez is fog maradni, valószínűleg.

Jardin 2008.11.14. 19:33:34

Androsz,
Az ORTT szúrópróbaszerűen ellenőriz, a lakossági panaszok és kokurens feljeltéseken felül (tudom, mert ez a munkám...mármint nem ORTTs vagyok még mielőtt megköveznétek). A médiatörvény betartása pedig azt jelenti hogy vizsgálják a nézők érdekeit, mert a médiatörvény a nézőkért született, nem pedig a mádiumokért. A tartlamával lehet vitatkozni és kell is, de alapvetően Magyarország médiatörvénye a nézőket állítja középpontba. Hogy mennyire büntetnek a sok-sok áthágásért azt nem látni mindig, mert ezek pénzbeli büntetéesek, de ettől függetlenül újra és újra áthágják mert büntetetéssel is megéri nekik, mert százszorosan megtérül a büntetésre költött pénz. Sajnos...Talán a megoldás nem a pénzbeli büntetés hanem a minél több adásbeszüntetés ha csak 5 percre is. ez nézettség csökkenést hozza magával,a reklámozók elmaradnak, ezáltal bevétel is csökken, így meggondolja kétszer hogy mit ad le és mit nem...

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.11.18. 18:22:14

cd-n szívesen elküldöm mp3-ban...

persze a csomagra ráírjuk, hogy 12+ ...

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.11.18. 20:41:10

Köszönöm az ajánlatot, de egyszerűbb, ha magam lopom le a rádiótól.
Azonban mivel ráakadhat a gyerek, várok vele még 12 évet... Szerencsére a könyvespolcon is jó magasan van.
süti beállítások módosítása