HTML

bLoge - Loge blogja

Van, akinek szüksége van arra, hogy gondolataival bombázza az embereket, és van, akinek nincs. Namost nekem van.

Friss kommentek

  • Lengyel Anna: Az benned az életben felmerült már, hogy néha valaki el is olvassa, amit írsz? Hogy Gryllus Dorka ... (2014.02.05. 22:28) Nyugalom - filmkritika
  • ikker: Az idő ismét bebizonyította, hogy Mel Gibbsonnak van igaza: index.hu/tudomany/tortenelem/2013/09/... (2013.09.12. 14:05) Apocalypto - filmkritika
  • Loge: www.sormas.hu A főoldalon köszönt a polgármester: Póczai Zoltán. Magyarország, én így szeretlek! (2012.03.07. 20:51) Kecskére a káposztát
  • TaTa86.: Hosszabban kifejtve a véleményem: archiregnum.blog.hu/2009/09/28/politikat_az_iskolakba Rövidebb... (2011.01.17. 11:10) Etikai kérdés
  • cetlizo: Az a baj, hogy ilyet napiszarra kéne tenni, ott elérné a célközönséget, csak nem értenék. (2010.05.17. 21:19) Ostoba diákok 1.

online

Kaméleon - filmkritika

2009.07.27. 09:33 Loge

Múlt héten, egy pilledt nyári estén -szokás szerint nézhető tévéműsor híján- megnéztük a Kaméleon című filmet. Előzetesen sokat vártam tőle, mert -bár nem tudom, milyen kontextusban, de többször- hallottam már jókat felőle. S ugyan az elvártaknak nem sikerült tökéletesen megfelelnie, egy egészen kellemes, nézhető filmet ismertünk meg.

   A film rendezője az a Goda Krisztina, akinek ez immár a harmadik filmje, a "Csak szex és más semmi", illetve a "Szabadság, szerelem" után. A Szabadság, szerelmet még nem láttam, de a Csak szex nagy kedvenc otthon, pár hónapja, amikor a Film+ agyba-főbe vetítette szinte minden héten műsoron volt nálunk a nappaliban. (Én meg olvastam közben...) A főszereplő, Nagy Ervin számomra a Szezonban már bizonyított, s ebben a filmben sem okozott csalódást, annak ellenére, hogy ez a giggolo-stílus a Balázs Pali-féle hajszerkezetten nem kifejezetten neki való. Mindenesetre nagyszerűen alakítja a szélhámost, bár ahhoz képest, hogy a történet szerint árvaházban nőtt fel, és iskolázatlan, hihetetlenül túlművelt, s túlságosan kifinomult. A másik énjeként is felfogható társa, Trill Zsolt, aki egyébként szintén nagyszerűen játszik, sokkal hitelesebb figura, és sokkal közelebb áll az elvárásainkhoz. Kulka János rendkívül hitelesen alakítja a homoszexuális főorvost, bár ennyi évnyi Mágenheimeskedés után ez el is várható tőle... Csányi Sándornak viszont nem áll jól a szerep, olyan érzésem volt a karakter kapcsán, mintha az alkotóknak nem sikerült volna eldönteni, hogy milyen figurát is szeretnének kitalálni. A női főszereplő, Hámori Gabriella szerencsére nem mutatja be ismét azt a ripacskodást, amit az "Állítsátok meg Terézanyut!"-ban, s most egészen nézhető a játéka.

***spoiler***

   A legnagyobb gondom a film apróbb logikai hibáival van. A főhős, Gábor aránytalan kifinomultságát már említettem. Az sincsen megmagyarázva, hogy miért fekszik össze Hanna Gáborral, ha mindvégig tisztában van azzal, hogy szélhámos. Miért a mások által orvosnak hitt Gábort hívja a szívinfarktust kapott apjához, amikor tudja róla, hogy csaló. Logikátlan továbbá, hogy az addig testi-lelki jóbarátok, akiknek egymáson kívül semmi szilárd fogódzó nincs az életükben szemrebbenés nélkül meglopják egymást. A díszállat kaméleon számomra borzalmasan erőltetett volt, abszolút nem illik bele sem a helyzetbe, sem a Gábor jellemébe, hogy ilyen állata van. Az állat a buszon hagyása a film végén eröltetett szimbólum, de a film menetébe belefér. Ami viszont kifejezetten tetszett, hogy Goda Krisztina meg merte tisztességesen alázni a szimpatikus főszereplőjét úgy testileg, mint lelkileg, s emelett a film végét is jól megoldotta, nem csöpögtette el, mint ahogy az ilyenkor általában szokás. 

***spoiler vége***

   A film nézése közben a Catch me if you can jutott eszembe, ahhoz hasonlóan kuszálódtak a szálak, s ugyanúgy sejttette a történet végét, mint Spielberg filmje. Goda szerencsére nem esett bele a 30' és 40' évek magyar filmjeinek a csapdájába, azaz nem bonyolította túl a szálakat, annak ellenére sem, hogy néhol nagyon közel járt ehhez. Összességében egy kellemes kikapcsolódást nyújtó alkotás, de nekem egyszer elég volt. A DVD-ről biztonsági másolat nem készült .

4 komment

Címkék: kaméleon filmkritika nagy ervin goda krisztina

A bejegyzés trackback címe:

https://bloge.blog.hu/api/trackback/id/tr441270495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Youthanasia · http://kegyeshalal.blogspot.com 2009.07.27. 12:15:02

Szerintem azért hívta az infarktusos apához a pszichológus (László Zsolt ha jól emlékszem) mert a pszicho is valahol az ő alteregója volt, csak a törvényes oldalon. Hideg számító, a srác lebuktatása számára fontosabb szempont, mint az emberélet, szóval szerintem ez OK. azzal viszont egyetértek, hogy a főszereplő túlképzettésge hiteltelenné tette. Ehhez szvsz elég lett volna egy mondat,hogy ő kiskamasz koráig high solciety nevelésben részesült, csak a család szétesett.

Pl:a segítő, tényleg hiteles, a szerepét jobban hozó haverja kifakad:

- Tudod, hogy nem szívesen vágom a pofádba, de a teljes kibaszott professzori, bécsitőzsdés családod bennégett a Bentleybe' a monacoi hajtűkanyarban. Az a hóhányó apád kivételével, aki meg valahol Dél-amerikában a paraguayi-urugai határon dekkol, ahol nem adja ki az Interpol..

- Paragvaj nem is határos Urugvajjal - vág közbe a haverja.

- Nem mindegy baszod, ne most föcióráztass, ugyanolyan gyökértelen lúzer otthontöltelék vagy mint én, hiába a piperkőcködésed, meg az a sok faszom okoskodás, meg kijavításod.

szóval valahogy így képzelem, persze ezt profi nyilván jobban megírná

Az viszont kifejezetten tetszett benne, hogy film noir krimi ugyan, de gyilkosság nélkül, jó volt halálest, de baleset.

kettőbé 2009.07.27. 13:50:57

Hihetetlen, mi tegnap vettük ki a tékából! :)

Hát igen, nagyjából egyetértek, bár szerintem Csányi vicces volt, az viszont igaz, hogy a bumfordiság nem jön össze a film végi verős jelenettel... Hámori Gabi nem tetszett, kicsit maníros az a csaj, valami nincs rendben vele. Kulka hatalmas volt, Trill Zsolt is.

Kicsit mű ez a film, kimódolt a történet, de nézhető.

Youthanasia · http://kegyeshalal.blogspot.com 2009.07.27. 14:30:02

Nekem meg még az ugrott be a filmben, hogy ettől gyorsabbsávszélesságű adatátvitel még a mai napig nincs, amikor a csávó a féltéglához kötött DVD-t dobta be a csukott ablakon.-).
süti beállítások módosítása