HTML

bLoge - Loge blogja

Van, akinek szüksége van arra, hogy gondolataival bombázza az embereket, és van, akinek nincs. Namost nekem van.

Friss kommentek

  • Lengyel Anna: Az benned az életben felmerült már, hogy néha valaki el is olvassa, amit írsz? Hogy Gryllus Dorka ... (2014.02.05. 22:28) Nyugalom - filmkritika
  • ikker: Az idő ismét bebizonyította, hogy Mel Gibbsonnak van igaza: index.hu/tudomany/tortenelem/2013/09/... (2013.09.12. 14:05) Apocalypto - filmkritika
  • Loge: www.sormas.hu A főoldalon köszönt a polgármester: Póczai Zoltán. Magyarország, én így szeretlek! (2012.03.07. 20:51) Kecskére a káposztát
  • TaTa86.: Hosszabban kifejtve a véleményem: archiregnum.blog.hu/2009/09/28/politikat_az_iskolakba Rövidebb... (2011.01.17. 11:10) Etikai kérdés
  • cetlizo: Az a baj, hogy ilyet napiszarra kéne tenni, ott elérné a célközönséget, csak nem értenék. (2010.05.17. 21:19) Ostoba diákok 1.

online

Édeskevés - könyvkritika

2009.07.22. 10:10 Loge

pont elég

Spiegelmann Laura könyve körül lassan csillapodni látszanak a hullámok. Akik gyűlölködtek, már nem foglalkoznak vele, akik pedig védték, -támadás hiányában- szintén csendben vannak. A harmadik csoport, akik fennhangon dícsérik, nos ők nem léteznek. A blogból összeállított kötet első pár oldala -szerintem szándékosan- megosztotta az olvasókat, s nagyon sokakat arra sarkallt, hogy véletlenül se pazarolják rá idejüket. Én is közéjük tartoztam, mígnem a Tour egy közepesen unalmas etapja alatt rászántam magam, s elolastam az Édeskeveset.

   Mint már mondtam, a könyv első része nagyon megosztó. A vulgaritása, a már-már gusztustalanságba hajló pornográf leírása az eseményeknek egyszerűen nem hagyják, hogy mindenki továbbolvassa a könyvet. Nem vitatom, hogy a havibajtól véres hüvely ujjazása, a szájbaélvezés és az anális szex közbeni bélsár felpürésítése nem kifejezetten a magasirodalom része, de úgy vélem, van funkciója: felkészíti az olvasót arra, hogy mire számítson, ha továbbolvassa. A komikus a dologban az, hogy ily mértékű vulgaritás nem fordul többet elő a könyvben. Természetesen vannak később is coitusok, ilyen is, olyan is, menses, defloráció meg szodómia is, de az első pár oldal obszcenitását közel sem haladják meg.

   A történet tulajdonképpen meglehetősen szomorú: egy értelmiségi alkoholista nő kallódik a világban, hagyja, hogy hihetetlen mennyiségű elfogyasztott vodka egyre közelebb sodorja a vágyott elmúláshoz. Mindezt egy igen komoly szerelmi csalódás okán teszi, amin sok év távlatából sem tud túllépni, igaz, nem is biztos, hogy akar. A múlt és jelen sokszor összefolyik, jól ábrázolja két delirium közti villanásnyi eszméléseket, az asszociációkat s a múlt jelenné erjedt emlékeit. A mű hangvétele sok helyütt vulgáris és obszcén, de ezen nem lepődhetünk meg az első oldalak után. A mű felépítése, stílusa szépen beleilleszkedik a mai (magyar) irodalomba, Hrabaltól (Dürrenmatton át) egészen Esterházyig sok mindenkihet köthető.

   Összességében ahhoz képest, hogy mire számítottam, meglepően jó könyv. A mondanivalója mindenképpen méltó arra, hogy helye legyen a polcokon. Arra azonban vigyázzunk, nehogy a gyerek elérje!

   És legvégül a szerzőről néhány gondolatot. A könyv visszhangjánál nagyobb polémiát váltott ki, hogy ki lehet a szerzője. Nagyon sokan Garaczira, a szerksztőre tippelnek, Murci a feleségére, s úgy általában divatos lett, hogy az ember tippeljen. Követem hát a szokást: én magam Bartis Attilára gondolok, mégpedig a következők miatt:

  • Egyiküknek sincs képi fantáziája, ami azért írók között meglehetősen ritka.
  • A nyugalomban (vagy a Kéklő párában?) és az Édeskevésben is van egy utalás arra, a fekete lyuk tulajdonképpen Isten egyfajta allegóriája, amit ugyan Laura vehetett Bartistól is, de egy szimpla átvételnél bővebben van kifejtve a dolog, ráadásul azonos érveléssel.
  • Mindkettőjük szoros kapcsolatban áll Garaczival.
  • A nyugalomban hasonló jelenetek zajlanak le, de ott még nem engedheti meg magának S. Laura hangnemét.
  • mindketten utálják az Alföldet

   Egyébiránt pont mindegy, hogy ki a szerző; a mű a fontos.

7 komment

Címkék: könyv bartis attila garaczi lászló édeskevés spiegelmann laura a nyugalom obszcenitás

A bejegyzés trackback címe:

https://bloge.blog.hu/api/trackback/id/tr81260476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nolik · http://www.nolikantal.com 2009.07.22. 11:03:31

Az nem lehet, hogy kalákában készült, amit egyikük kvázi szerkesztőként homogenizált, mint bloggazda?

Nem olvastam, csak egy tipp.

"Egyébiránt pont mindegy, hogy ki a szerző; a mű a fontos." ebbe nagyon igazad van, csak sajnos nem Spinoza, hanem Rupert Murdoch programozza az emberiség 99%-nak (magamat is beleértve) szürkeállományát. Igenis furdal a bulvár nyomozóhír , hogy hudanit?

De kössz a krtitikát, élveztem, a "betampani tilos!" kresz tábla meg nagyon ott van, majd megjegyzem, hogy nálad láttam, hátha egyszer az újrahasznosításához szottyanna kedvem:-).

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2009.07.22. 11:05:35

Szerintem nem kalákában készült, mert ahhoz túl egységes a stílusa.

A bulvárról írttal egyetértek, sajnos engem is érdekel a szerző kiléte.

Nolik · http://www.nolikantal.com 2009.07.22. 11:30:39

@Loge:
Kössz az infót. Érdekes lehet az ilyesmit 40-50-60 év múlva meggyónni. Mint pl. az olasz exfocista bácsi, aki pár éve az utolsó kenet felvétele előtt gyónta meg, hogy bizony a harmincvalahányas foci vébé döntőn megvették a bírót.

És főleg ha az íróról ezt el se lehetne képzelni. Pl. Csurka:-)

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.07.22. 16:21:00

Hát igen, egyetlen könyv eladási statisztikájának se tesz jót a könyvről szoló hallgatás...

Az alkoholista nő figurája valóban mutat szoros összefüggést a Nyugalom anya-figurájával, bár kétségtelen ez egy másik korosztály, de maga az egyedülálló alkoholista nő, aki úgy viselkedik mint egy férfi, aki egyedülálló és alkoholista (üres jégszekrény és töményitalmaradék), megfontolandó kapcsolat lehet a két mű között...

nekem az egyedülálló, alkoholista férfiként viselkedő alkoholista nő karaktere volt a leggyanúsabb, sok egyéb mellett pont ebből gondoltam, hogy egy férfi írta a könyvet, férfiszempontból, ezt vetítve ki egy nőre, ami hol sikerült, hol meg nem.

aztán meg talán egy gyakorló leszbikus nő meg tudná mondani nekünk mennyire hiteles a pincérnő elcsábítása nőként,

vagy maga a szerző egy férfi-szerepet vívő leszbikus...

Neked milyen érdekeltségeid vannak a könyveladásban Loge?

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2009.07.22. 16:29:24

@oázis: lol
középiskolai tanárként nem sok...
én csak elolvastam (az amúgy könyvtárból kikölcsönzött könyvet...)
süti beállítások módosítása