HTML

bLoge - Loge blogja

Van, akinek szüksége van arra, hogy gondolataival bombázza az embereket, és van, akinek nincs. Namost nekem van.

Friss kommentek

  • Lengyel Anna: Az benned az életben felmerült már, hogy néha valaki el is olvassa, amit írsz? Hogy Gryllus Dorka ... (2014.02.05. 22:28) Nyugalom - filmkritika
  • ikker: Az idő ismét bebizonyította, hogy Mel Gibbsonnak van igaza: index.hu/tudomany/tortenelem/2013/09/... (2013.09.12. 14:05) Apocalypto - filmkritika
  • Loge: www.sormas.hu A főoldalon köszönt a polgármester: Póczai Zoltán. Magyarország, én így szeretlek! (2012.03.07. 20:51) Kecskére a káposztát
  • TaTa86.: Hosszabban kifejtve a véleményem: archiregnum.blog.hu/2009/09/28/politikat_az_iskolakba Rövidebb... (2011.01.17. 11:10) Etikai kérdés
  • cetlizo: Az a baj, hogy ilyet napiszarra kéne tenni, ott elérné a célközönséget, csak nem értenék. (2010.05.17. 21:19) Ostoba diákok 1.

online

...kint a Farkas

2008.11.03. 19:30 Loge

 

Farkas Pétert, az 1992-es barcelonai olimpia aranyérmes birkózóját és testvérét, Károlyt első fokon 5, ill. 7 év letöltendő büntetésre ítélte a bíróság. Az ellenük felhozott vád, amit a felvételek alapján igen nehéz lett volna letagadni, kábítószer termesztése és forgalmazása. A bíróság elrendelte az elítéltek előzetes letartóztatását.

Csakhogy előbb Károly szökött meg a bíróságról, majd nem sokkal utána Péter is követte őt.

Az eset kapcsán felmerült bennem néhány kérdés:
 
  • Miért van az, hogy miután az egyik letartóztatott –filmes módszerekkel: azaz rosszullétre WC-be kéretőzve, és onnan nyilván valami ablakon kilépve– megszökik, nem figyelnek jobban a másikra? Miért nem gondolnak arra, hogy előre kitervelt dolog az egész?
  • Miért van az, hogy egy olimpiai bajnoknak, aki igen népszerű volt a maga idejében, kábítószert kell termesztenie ahhoz, hogy egy általa megálmodott életszínvonalon tudjon élni? Miért nem biztosítja az állam a gondtalan életet azoknak, akik kb. 20-30 évüket (és sokszor az egészségüket) áldozzák a hazáért és a dicsőségért az életükből?

Tudom, hogy a bűnözésre nem mentség az, hogy nehéz a megélhetése, és azt is, hogy ő választotta a sportot, de ide kívánkozott ez a demagóg mondat, mert a minap hallottam, hogy a sport tavalyi szánalmas alulfinanszírozását még másfél milliárddal megkurtítják. És ez még az eggyel ezelőtti tervezetben volt...

 

12 komment

Címkék: sport drog szökés farkas péter birkozó alulfinanszírozás

A bejegyzés trackback címe:

https://bloge.blog.hu/api/trackback/id/tr99748016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hangkert · http://hangkert.blog.hu 2008.11.04. 00:00:16

Akkor én is demagóg leszek:) Egy ápolónő, vagy egy tanárnő is feláldozza az életét, ha lelkiismeretesen végzi a munkáját (akad ilyen) és nem csak anyagi, de erkölcsi megbecsülésben sincs részük. Meg is látszik az eredménye. Kit érdekel, hogy Mariska a szaros lepedőkkel a kezében, vagy Jutka néni, akit a szülő veréssel fenyeget, milyen életről álmodik. Kurvára senkit. Mégsem termesztenek kábítószert. (Vagy csak én vagyok naiv?:)) Még ha a füves cigi és heroin nem is egy kategória. Amiről külön el lehetne elmélkedni pro és kontra. Na de mindegy.

Scala 2008.11.04. 03:03:07

Loge, milyen jó téma!
Amúgy nem követtem az esetet, a letartóztatásról tudtam csak; no de ezért járok ide...

Szerintem is nagyon népszerű, és szimpatikus volt ő... aztán elindult a lejtőn.

Hangkert, azért az ápolónőt és az olimpiai bajnokot ne keverjük, szerintem, vagy vegyük egy kalap alá. Bár értem, mit akartál üzenni.

Loge, ez az általa elképzelt életszínvonal volt az olajfolt, amin drágaságunk megcsúszott. Önfegyelem, önuralom kell ilyen sporteredményekhez. Amikor abbahagyta nem kapott olyanfajta támogatást (nemcsak anyagi, inkább erkölcsi, érzelmi, lehetőségek, perspektívák, motiváció), ami lendíthette volna tovább.
És követte a hm. kicsit tanulatlan, unintelligens (ne feledjük, a birkozó élete nem a könyvtárban zajlik) 'hajlamait'.

A levezetésre nem igazán figyelnek, emlékszem Egereszegi Krisztina is nagy büszkén nyilatkozta Atlanta után milyen hosszú ideig nem ment vízbe (edzői tanács ellenére, teszem hozzá!).

De nem baj, mert már felmosóvödörre sem lesz ezentúl pénz, úgyhogy a hivatásos sportolók is csak szaporítják:
- a zavarodott gondolatvilágú, egzisztenciális gondokkal küzdők
Vagy
- átlagéletkor alatti halottak számát.

Felemelő egy helyen kell élnünk. Ez van! ;-)
Bízzunk...

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.11.04. 07:55:19

Hangkert: nem értek Veled egyet. Nem kell bemutatnod, mennyit keres egy tanár vagy egy ápoló, s nyilvánvaló, hogy a rájuk irányuló figyelem mérete összehasonlíthatatlan a sikeres(!) sportolókéhoz képest. Csakhogy mégis van egy komoly előnyük: nem ér véget a karrierjük 35-30-25 évesen (sportágtól függően). Azt veszik észre ugyanis a sportolók, hogy ott állnak 35 évesen, semmihez sem értenek, csak a sporthoz, semmi képzettségük és képesítésük nincs, ahhoz öregek, és sokszor alkalmatlanok, hogy új szakmát tanuljanak ki. És csak pislognak, meg elvállalnak mindenféle médiaszereplést.
Természetesen az nem megoldás, hogy valaki ipari méretekben kezd füvet termeszteni. Ettől függetlenül mégis értem a motivációját: valamivel többet lehet vele kaszálni, mint a kidobóemberi fizuval...

(Ja, és Ő megnyerte az olimpiát. Azokra is gondoljunk, akik mondjuk a 16. helyet érik el! Nekik még figyelem sem jut...)

Scala 2008.11.04. 11:09:21

Loge, csatlakozom!

Bár kis kieg.: aki nem nyerte meg az olimpiát, lehet jobb helyzetben van, mert gyorsabban vált másra + sok múlik a családi vagy egyéb támogató hátteren is!

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.11.04. 12:40:22

Scala: ha már valaki kijut az olimpiára, az is hatalmas erőfeszítést igényel.

Ismerek egy falubeli srácot. Országos bajnok középtávfutó, meg talán valami EB helyezése is van. Az Athéni olimpiára (vagy a Sydney-ire?) kijutott, a mostanira éppenhogy nem.
Most kb. 30 éves. Vele mi lesz? Az élsport mellett szerintem nem fér el egy komoly egyetem. Nem azt mondom, hogy nem lehet elvégezni, hanem azt, hogy nem lesz belőle komoly szakember.
(Tisztelet a kivételnek. Akinek nem inge...)

Scala 2008.11.04. 13:52:59

Az atlétika nagyon sanyarú magyar sorsa... :-(
Nem jó példa sajnos, meghát szerintem a feketék genetikailag előnyben vannak.
Kb, mintha én a -0.5-es diptriámmal egy sassal szeretnék versenyezni éleslátásban...

A jó szakember meg nem az egyetemen múlik! Én nagyon kiábrándult véleményen vagyok a magyarországi felsőoktatást illetően, sajnos.

Minden, ismétlem minden háttéren és szerencsén múlik. Vagy hívhatjuk sorsnak. Amit egészséges lelkületű ember a maga javára alakít, így vagy úgy.

De értem, amit mondasz, és nem is cáfolom. De szerintem a dolgok nem feketék vagy fehérek.
Azelőtt azt mondtam volna sajnos, ma már inkább örülök neki! :-)

Csak szeretnék vidéken vagy egy másik országban (általam kiválasztott) élni... :-D
Nem mintha sanyarú sorsom volna, csak ez az állatkert, ami Magyarhonban van... :-(

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.11.04. 14:16:59

"Minden, ismétlem minden háttéren és szerencsén múlik. Vagy hívhatjuk sorsnak."

Vagy, nevén nevezve: protekciónak.

Pesten én sem élnék szívesen. Külföldön viszont annál inkább.

Scala 2008.11.04. 15:03:10

Akkor ezt meg is beszéltük. :-)))

(beleszületés, pénz, protekció; de kis szerencsével mindenki megtalálja a maga útját, higyjünk /úúúúú, ezt vajon jól írtam? de gááááz/ ebben, most ez tenne jót a lelkemnek!)

Hangkert · http://hangkert.blog.hu 2008.11.04. 18:52:01

Loge, egy ápolónő, vagy egy tanár is simán utcára kerülhet 25-30 évesen megszorítások, kórház-, iskolaösszevonások címén. Vagy akár ötvenen is túl megesik sokakkal ez, ami még rosszabb, mert ki a fene vesz fel egy idős embert? A nyugdíj meg még messze. Szóval rengetegen élnek létbizonytalanságban, mégsem terem mindenhol kender a parlagfű helyén. Pedig lehet, jobb hangulat lenne az országban:)
Szomorú az, hogy egy olimpiai bajnoknak ennyire sanyarú a helyzete, de ez egy egész országot jellemez és a szememben nem az a mérvadó, hogy olimpiai bajnok, kőműves segéd, vagy egyetemi tanár valaki, hanem hogy tisztességesen, becsületesen akar-e boldogulni az életben, vagy sem. Egyébként is demokráciában élünk és ha elkezdünk kiskapukat nyitogatni, különleges elbánásban részesíteni egyeseket, akik elsők az egyenlőek között, akkor ez olyan folyamatot indít el, hogy egy idő után az éppen aktuális hatalom fogja megszabni, hogy kik a kivételezettek és kik a párják. Akármilyen indok alapján. Indokot találni a legkönnyebb. És ha a hatalom képviselője kellően demagóg, akkor még a démoszt is maga mögött tudhatja közben:)

Scala 2008.11.04. 20:28:08

"(...) de ez egy egész országot jellemez (...)": azt hiszem ebben mindannyian egyetértünk.
Legalábbis én teljes mértékben!

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.11.05. 08:22:34

Hangkert: persze hogy utcára kerülhetnek a fenti dolgozók is, ez nem vitás. A különbség mégis az, hogy ők már dolgoztak addig is, nem edzésekre jártak. Azaz van némi fogalmuk az átlagéletről. Velük szemben mondjuk Farkas Péternek arról van fogalma, hogyan lehet tökéletesen megvalósítani egy két pontot érő átpörgetést.
Valószínűleg félreértettél. Szó sincs arról, hogy más elbánásban kellene részesíteni a hírességeket, sportolókat, prominens személyeket. A sportolóknak lehetőséget kellene biztosítani a méltó életre. (Teszem azt, az olimpiai bajnokoknak nem kellene 30 milliót adni, hanem mondjuk egy havi 100.000-es életjáradékot.)

És igen. valóban az egész országot jellemzi.

Scala 2008.11.05. 09:41:23

kis. kieg.: Amikor Farkas a topon volt, jóval kevesebbet kaptak...
+
életjáradékkal egyetértek, mértéke - lehetőségektől függően persze - lehet magasabb.
De hidd el, akkor meg állandóan azon menne a rinyálás. Költségvetésbe kellene tervezni minden alkalommal... El tudod Te ezt képzelni, hogy simán menne honunkban?!
Mert én egyáltalán.
süti beállítások módosítása