HTML

bLoge - Loge blogja

Van, akinek szüksége van arra, hogy gondolataival bombázza az embereket, és van, akinek nincs. Namost nekem van.

Friss kommentek

  • Lengyel Anna: Az benned az életben felmerült már, hogy néha valaki el is olvassa, amit írsz? Hogy Gryllus Dorka ... (2014.02.05. 22:28) Nyugalom - filmkritika
  • ikker: Az idő ismét bebizonyította, hogy Mel Gibbsonnak van igaza: index.hu/tudomany/tortenelem/2013/09/... (2013.09.12. 14:05) Apocalypto - filmkritika
  • Loge: www.sormas.hu A főoldalon köszönt a polgármester: Póczai Zoltán. Magyarország, én így szeretlek! (2012.03.07. 20:51) Kecskére a káposztát
  • TaTa86.: Hosszabban kifejtve a véleményem: archiregnum.blog.hu/2009/09/28/politikat_az_iskolakba Rövidebb... (2011.01.17. 11:10) Etikai kérdés
  • cetlizo: Az a baj, hogy ilyet napiszarra kéne tenni, ott elérné a célközönséget, csak nem értenék. (2010.05.17. 21:19) Ostoba diákok 1.

online

Protestáció

2008.12.02. 13:50 Loge

 

Boldogok vagytok, ha szidalmaznak és háborgatnak titeket...

Rühellem az általánosítást, annak ellenére, hogy sokszor magam is beleesem a csapdájába. Különösen akkor rühellem az általánosítást, ha én vagyok a kárvallottja. Még inkább akkor, ha szándékosan általánosít valaki, s utána azon röhög a markába, hogy engem szétvet a düh. Vannak viszont olyan médiaszemélyiségek, akiket ezért fizetnek.

   Tóta W. Árpád egy tipikus példája ennek. Az index házimanójaként az a feladata, hogy időről-időre polgárt pukkasszon, ezzel generálva sok-sok reklámforintot. Dolgozik; az a dolga, hogy megbotránkoztasson, hiszen ez a legjobb módja annak, hogy sokan odakattintsanak, s a perspektivikus látómezőben az agyukba égessék a hatásvadász reklámszlogent. Tóta W. Árpád blogját érdemes néha elolvasni, de demagógiája, elfogultsága, direkt vulgarizmusa miatt csak nyugodt lelkiállapotban. A minap -az egyébként minősíthetetlen Hegedűs Lóránt kapcsán- a Református Egyházon köszörülte a nyelvét:

A Tilos Rádióhoz képest a Magyarországi Református Egyház gyáva, tehetetlen, ostoba alakok gyülekezete. A nyilas szöveget csendben kuncogva, cinkosan tűrik, hallgatásukkal bátorítják. Tespedt tagjaikat gennyben áztatják, kényelmesen röfögnek a mocsárban. Szót csak pénzükért emelnek, a harminc ezüstért. De azért teli torokból visítanak.

    Az első mondatban hasonlat van, így abba nem kívánok belekötni, nem ismerem pontosan, kikből áll a Tilos Rádió. Az utána következők azonban az egyház tagjairól szólnak, azaz rólam is. Rendben van, beismerem, hogy tagjimat olykor valóban áztatom gennyben, és ugyan a sok munka miatt sajnos csak ritkán, de néha azért eljutok a mocsárba, hogy röfögjek, de a júdás-hasonlat azért még nekem is sok. Református vagyok, protestáns. Tiltakozom, hogy minden alap nélkül engem mint a M.R.E. tagját Júdáshoz hasonlítson akárki, főleg úgy, hogy nem ismer. Azaz általánosít.

   S most jöjjön egy kis kettős mérce! Képzeljük el ugyanezt a szöveget úgy, hogy néhány panelt kicserélünk benne: mondjuk a Református Egyházat az Országos Cigány Önkormányzatra. Netán a magyar reformátusságot magyar zsidóságra. Hegedűsből nyilvánvalóan csak egy darab van (most, hogy apja nyugdíjba vonult, pláne). Azonban szerintem mindkét említett társaságból találnánk olyan személyeket, akik valamilyen közbotrányt keltő cselekményhez köthetőek lennének. Hallottam már olyan esetről is, hogy bizonyos szervezetek, társaságok, pártok, emberek nem feltélenül határolódtak el egy-egy közéjük tartozó idiótától. Képzeljük el azt a felháborodást, össztüzet, elhatárolódást, ami egy ilyen cigányozós, zsidózós bejegyzést követne.

   És végül néhány megjegyzés. A reformátusok magukat hivatalosan keresztyénnek hívják, és írtóznak a kereszttől. Ezek miatt sem a "Horogkeresztények" címet, sem az illusztrációt nem találom megfelelőnek a cikkhez. Csak remélni tudom, ám ugyanakkor nem tartom valószínűnek, hogy T.W.Á. annyira tájékozatlan, hogy ne tudná ezeket. Mert ha így lenne, nem kellene azt feltételeznem, hogy szánt szándékkal, direkt a botrányt kedvéért és a provokáció miatt találta ki a hangzatos címet, és a nyilaskeresztté átrajzolt feszületet.

 

45 komment

Címkék: blog egyház provokáció tóta w. árpád pofátlanság

A bejegyzés trackback címe:

https://bloge.blog.hu/api/trackback/id/tr50799679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.12.02. 16:04:05

na ezzel sem leszel vele címlapos :P

viszont ha az egyházi vezetést értjük a vádakba, akkor jogos (és kb minden felekezetben - rég ki kellett volna söröpörni a Hegedűs gyereket. Plusz gyáva, korrupt banda (na jó, X részben): saját maguk akadályozzák a legjobban az egyházi átvilágítást ügynökügyben.)

amitlatok (törölt) · http://amitlatok.blog.hu/ 2008.12.02. 16:26:01

Egy mondat a kép kapcsán:
hiába lóbálod a nyakadba a keresztet
a mumusaid minden este rémálmodban megesznek

amitlatok (törölt) · http://amitlatok.blog.hu/ 2008.12.02. 16:26:38

láttam kitettél linknek én is így teszek

molaris 2008.12.02. 16:39:05

Árpáddal több csatát vívtam már a hit miatt. Illetve, hogy megjátszva egy bizonyos tudatlanságot, elferdített, vagy teljesen légből kapott dolgokkal operál. Sokszor kiderült, hogy igenis, jól felépített provokáció fűzhető a nevéhez. Azok akik nem járatosak a Biblia és a felekezetek világában, még hisznek is Neki.
Nem Ő az egyetlen, az élet minden területén működik a liberális kommandó, mert veszélyes ha öntudatos emberek szilárd értékrend alapján rendezik be az életük. Nehezen lehet eladni nekik a mai politikát. Nem véletlen, hogy pont most lendült be a szadesz is.

Quicksilver 2008.12.02. 16:59:53

Én viszonylag vallástalanként régebben értetlenséggel néztem (amíg rendszeresen jártam a blogjára), hogy vajh miért van neki ez a megveszekedett egyházgyűlölete, de úgy annyira azért nem érdekelt, az ilyen dolgok kinek-kinek pl. a pszichiáterére tartoznak, ez biztosan valami karmikus dolog lehet nála, pl. előző életében ő lehetett Torquemada? Na jó, ez vicc, de valami ilyesmi lehet nála. No igen, az, hogy hivatásos megmondóember, az súlyosabbá teszi ezt. Néha nagyon nem jó olvasni, mert a magamfajta szelíd ateistákat is róla ítélik meg.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2008.12.02. 17:13:30

Tótavé az ami: egy túlméretes penészgomba-tenyészet.

Egyben viszont - sajnos - részben igaza van. A magyar keresztény, keresztyén egyházak (főleg a társadalmi szerepvállalás terén) valóban élettelenek. (Én elsősorban a kat. egyház ügyeit látom, de többé-kevésbé mindegyikre igaz.) Itt élünk a hytech korszakban, az egyházak kommunikációja meg még a Rerum Novarum szintjét sem éri el, pedig az se tegnap volt.

Amit meg a nyilas témáról ír... Inkább nem.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.12.02. 17:29:45

Loge, azt hiszem szép engedelmesen belesétáltunk a csapdába. Tótawééé magánegyháza címmel magam is elesztettem valamit, annál is inkább mert református lelkész apámat éreztem holtában meggyalázva. Érdekes kommentek érkeztek, ha időd és kedved is van hozzá, nézz bele.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.12.02. 17:30:23

Aki ismeri a Református (és az Evangélikus) Egyház működését az tudhatja, hogy ezt a fityfasz Hegedűst max a saját hívei, pontosabban presbiterei zavarhatnák el a gyülekezet éléről.
Tetszik, nem tetszik, nálunk protestánsoknál nem felülről jön az ukáz. Éppen ezért is aljas dolog ráhúzni en bloc mindenkire a vizes lepedőt. Még akkor is, ha "csak" a provokáció a cél.
Ráadásul nem az ifj. Hegedűs félék jellemzik a reformátusokat, ellenben ennek nagyobb a hírértéke.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.12.02. 17:47:07

Tóta a posztbolsevista cionista gyűlöletkeltés iskolapéldája. Egyéb magyarázat nem is szükséges.

Bayle 2008.12.02. 17:53:47

Azért engedtessék meg ... nekem meglehetősen tele van a tököm a ref egyházzal. A feleségem - alternatíva híján - három éven keresztül kénytelen volt egy kisváros ref gimnáziumában tanítani. A tapasztalatok: Hányingert keltő folyamatos wassalbertezés, zsidózás, cigányozás minden szinten. Folyamatos politikai presszió, hillerezés, magyarbálintozás. A diákok közül ötnek rendőrségi ügyei lettek: Kossuth-tér, Budaházy-brancs, satöbbi, de nem is meglepő, ezt nyomják nekik a suliban. Hitélet, bibliaolvasás semmi - csak a politikai szenny.

Másik friss tapasztalat: jóbarátom - a felesége családja nyomására - ref keresztelőt tartott kisfiának. Isten embere az elhangzó szentbeszéd usque 80%-át szentelte Trianon feszegetésének és a 2010-ben bekövetkező megváltásnak (értsd: választás).

Tudom (nagyjából), hogyan épül fel az egyház, de nem lehetne azért valahogy kipresszionálni egy nyílt nácit????

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.12.02. 17:54:48

"...Jegyezd vele az égre
Örök tanúságúl:
Habár fölűl a gálya,
S alúl a víznek árja,
Azért a víz az úr!"

Írta: Petőfi Sándor (kinek földi maradványait a MTA nem hajlandó elismerni, holott bizonyított a valódisága DNS azonosítással is. Ha elismernék (és
újratemethetnék) szülőföldjén, a nemzeti öntudat felkélne és ettől rettegnek bizonyos csoportok. Ami késik, nem múlik.)

Javaslom észbevésni ezt az idézetet a Tóta-féle álliberális, magyar- és keresztyéni értékrend-ellenes nemzeten élősködő férgeknek.

Hogy ők is értsék:

"jön még kutyára kamion" ;)

states 2008.12.02. 18:18:24

Ebben a történetben nem Tóta az érdekes, hiszen a magyar média tele van Tótákkal, elég csak felütni a Népszavát, vagy rákattintani az ATV-re. Az érdekes, hogy az Index most már mindent leközöl tőle, legyen az bármekkora baromság, sértsen vérig bármilyen közösséget. Láthatóan Tótával akarnak kompenzálni néhány korábbi kormánykritikus írást, gondolom, Fletó összerántotta a szemöldökét, és most engesztelni kell...

molaris 2008.12.02. 20:10:39

"states"- ebben lehet valami.:)

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.12.02. 20:23:57

Az még vicces Tótánkban, hogy csak a neki tetsző kommentek jelennek meg, illetve az olyanok, amikkel ugyan nem ért egyet, de elég szánalmas stílusúak, hogy aztán céltáblának használhassa ez a ganaj és a sleppje. Ez a cenzúra magyarul. Volt kitől tanulnia, főnökei közt van a személyes kedvencem: Lendvai Ildikó, akit már csak a stílusáért és hangjáért simán pofán tudnék vágni (annak ellenére, hogy -állítólag- nő).

Rwindx 2008.12.02. 21:09:21

"Tóta W. Árpád blogját érdemes néha elolvasni, de demagógiája, elfogultsága, direkt vulgarizmusa miatt csak nyugodt lelkiállapotban."

Én szerintem nem érdemes tótával szétcseszni az embernek a saját nyugodt lelkiállapotát. kb 3 éve még lelkes olvasója voltam, kritikus volt, jókat írt, aztán szépen süllyedt el saját hülyeségeinek, berögződéseinek a mocsarában. Mára csak egy szánalmas, fóbiáktól nem mentes firkász lett.

Ateista lévén általában hidegen hagynak a vallással kapcsolatos írások, de amíg le nem szoktam az olvasásáról, néha nálam is kicsapta a biztosítékot az állogikába bújtatott fröcsögése, amit nem tudok jobb szavakkal jellemezni mint uszítás és gyűlöletkeltés.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.12.02. 21:19:57

Próbáljatok kommentelni nála, aztán egy idő után cseréljétek le a linketeket az enyémre. Azzal fel lehet idegesíteni, nem tűri el a Tirpákot, orweli módszerekkel írtja ki a nyomát is :)

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.12.02. 21:45:23

Miért utálja a saját fajtáját? Nézd meg a tirpak bannerét, egy tank megy át Orbánon, egy félholdon és a kereszten, Jézussal rajta.... Fertelmes mindkettő oldal, őszintén szólva. És ezek a megélhetési antiszemitázók neveznek rasszistának valakit is... Pfujj.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.12.02. 22:02:04

Tóta néha az szdsz egyszemélyes esszenciájának tűnik.
különösen ha a vallásosak (mínusz cipősdoboz) szapulásáról van szó.

vajon meg lehetne neki rendelni 10 példányban az "Őrtorony" c. folyóiratot?

Hangkert · http://hangkert.blog.hu 2008.12.02. 22:03:43

Teljesen egyetértek azzal, amit írsz. Pedig pogány vagyok és az egyházak (a vezetőkre gondolok és nem a hívőkre) alapvetően nem tartoznak a kedvenceim közé semmilyen téren...

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.12.02. 22:05:34

Bayle: Sajnos minden további nélkül el tudom hinni Neked a mondottakat. Sajnálom, ha ez az összes benyomásod a református egyházáról, mert ezért ez messze nem a teljes kép.

A mi lelkészünk a legkorrektebbek közül való. Semmi politika sincsen az igehirdetésben; választáskor annyi volt a különbség a többi istentisztelethez képest, hogy a legvégén, elköszönés előtt annyit mondott, ne feledkezzünk meg állampolgári kötelességeinkről, és menjünk el szavazni.
Ennél szerintem nem lehet korrektebben ezt csinálni. Az más kérdés, hogy ezzel nem került bele a sajtóba...

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.12.02. 22:10:55

Gasper. alapvetően valóban ez a helyzet, de a palástvesztésre ítélhetné őt a Zsinat is. (Szerintem rég meg kellett volna ezt tenni.) Ehhez mindössze megfelelő bizonyítékokra lenne szükség. Ezek híján, csupán a valószínű feltételezésre alapozva nem ítélték el. Ezt fájlalja Tóta W. Árpád, a liberalizmus prófétája.

Ellenkező esetben minden bizonnyal az egyházon belüli koncepciós perekről beszélne.

Ja, és kinek is érdeke, hogy Hegedűs a helyén maradjon?

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.12.02. 22:26:14

Azoké, akik az "ellenségképet" gerjesztik, hogy hisztériát kelthessenek...

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2008.12.02. 23:34:18

oFF:

Loge, Gyurcsány: Blogkönyv c. opuszát hirdetik az oldaladon. :)))

ON:

Tóta W. beteg. Nézzetek rá a fejére. Ez teljesen nyilvánvaló.
Hogy az egyházakat, kereszténységet miért utálja ennyire? Talán a kommer szülei mindig ezt nyomták este az asztalnál, a lecsó mellett, hogy a vallás a népek ópiuma, s hogy a papok elnyomták a népet. Vagy valami. Ehhez már szakember kell.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2008.12.02. 23:50:02

loge, kint vagy a reakció CÍMLAPján! :) Ez a dolog téged már üldözni fog! Hiába, nem rejthető el a hegyen épült város! :)

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.12.03. 07:59:46

Magister: ezt a Gyurcsány-könyvet még nem láttam magamnál. (Eleve a jelenség megérne egy posztot. ) Ebből is látszik, hogy itten kérem egyenlőség van. :)

Hmm. Ez az üldözés miben fog megnyilvánulni?

Mt5-öt köszönöm.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.12.03. 10:36:18

Loge, ezt írod: "Ja, és kinek is érdeke, hogy Hegedűs a helyén maradjon? "

Na ez az, itt van a kutya elásva!!!
Amúgy jogos, ha nagyon ráfeküdne a Zsinat, akkor azért meg lehet ne szorongatni.

Említek én tutifrankó lelkészt, méghozzá a Cseri Kálmánt, aki a Pasaréti Reformátos Gyülekezet lelkésze. Róla miért nem beszélnek a tótawé féle csávók? (természetesen álnaív voltam)


Bayle,
ha még erre jársz.
Én nem tudom, hogy hol tapasztalta a feleséged ezt az egyébként elképzelhető gimnáziumi helyzetet, ellenben gyanítom, hogy például a fővárosi Baár-Madasban, vagy Pápán, Sárospatakon és mondjuk a Debreceni Kollégiumban egészen más szellemi nívó a jellemző. Ráadásul az ott tanuló diákok nagy valószínűséggel Wass Albert mellett mondjuk Hermann Hessétől is buzgón olvasnak ezt-azt.

A másik pedig az, hogy jómagam művészetoktatásban tanítok, és megsúgom neked, hogy politikai preferenciától függetlenül mindenki szídja a Hillert, de legfőképpen a Magyar Bálintot. Az okok pedig közismertek.

Bayle 2008.12.03. 10:50:09

Szevasztok,

nem gondolom, h amit írtam az reprezentatív volna a ref egyház egészére. Ugyanakkor szerintem komoly bajok vannak, mert nem tagadható, h valamiféle egészségtelen túlpolitizáltság jellemzi mostanában őket. Én magam a kereszténység jelenkori megnyilvánulási formáira nagy érdeklődéssel tekintő és némi történeti ismeretekkel is rendelkező (ballib) hitetlenként azt látom, hogy például az evangélikusoknál (hitetlenként is majdnem azt írtam, h nálunk, mert családilag ide tartozunk) az istentisztelet az Isten tiszteletéről szól és nem áttételesen Gyurcsányról.

Talán érdekli Gaspert, hogy a hódmezővásárhelyi Juhász Gyuláról van szó. Rémes hely.

Magyar Bálint és Hiller szidása nálunk, a szegedi egyetemen is nagy divat, persze a hangvétel a lényeg: nyilván kell fikázni egyik vagy másik intézkedesüket, de nem úgy, ahogyan ott zajlott.

Áldás, békesség :-)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.12.03. 12:17:35

oké Bayle,
helyben vagyunk :))) mert hogy én is evangélikus vagyok, habár mostanság ritkábban járok istentiszteletre.
De való igaz, hogy legutóbb például Heinrich Böll Doktor Murke hallgatásai c. könyve alapján zajlott a prédikáció és mondhatom jó volt hallgatni :)

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.12.03. 12:43:20

Ez a könyv nálatok az Ó- vagy az Újszövetségben van? ;)

Nálunk mellesleg sosincs szó politikáról, pedig nyilván nem baloldali a lelkész. Mindösszesen tiszteletben tartja mások véleményét.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.12.03. 12:44:32

az iskolai szellemiséghez:
a Lónyai gimiben Tőkéczky László már fúj-liberális!
(!!!)

mit lehet erre mondani?
röhöhni... :DDD

Askeladden (törölt) 2008.12.03. 13:14:20

Református vagy?

Hegedűs ott lelkész? (szellemi vezető)

Tiltakoztál ellene?

Felháborodsz?

Akkor megértheted, hogy egy jól szituált romát is aggasztja amikor maskarás majmok cigánybünőzésről beszélek, vagy egy gazdasággal nem foglalkozó zsidó a Wall Street-i zsidók ármánykodásáról olvas egy magyar újságban.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.12.03. 14:43:06

Askeladden 2008.12.03. 13:14:20

Meg is fordíthatjuk a kérdést:

Zsidó vagy?

Landesmann ott rabbi?

Tiltakoztál a magyar kultúra pocskondiázása ellen?(tudod: "bő gatya, pálinka..."?)

Felháborodsz?

Akkor megértheted, hogy az átlagos magyar polgárt aggasztja és irritálja, amikor rasszista (Ó, hát azt hitted, csak mi lehetünk azok? Júdea népe nem?) és magyarellenes fröcsögés jelenik meg a publicisztika berkeiben az egyik fő vezetőjük szájából, nemhogy, amikor egy ilyen Tóta-féle ateista, bértalpnyaló szűkölő kutya pénzért ír gusztustalan elemzéseket kenyéradó gazdájának.

Csak hogy láss... ne csak nézz...

molaris 2008.12.04. 04:25:14

"szamárfül"- szóval, az egyházmegyei főgondnokhelyettes, ciki az egyházmegye iskolájában? Azért kap új információt az ember. Mondjuk ha a fiam mondja talán elhinném, Ő ugyanis oda jár.

molaris 2008.12.04. 04:29:03

egyházmegye= egyházkerület, bocs az elírásért.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.12.04. 11:32:46

molaris, bizony tapasztaltam ilyesmit... én azóta már messze elkerülöm a helyet...
(amúgy úgy tudom, TL evang., nem? szóval másik téma )
Ami jó abban suliban, hogy azért tanítanak is, nem csak (félre)nevelnek.

Tehéntőgy 2008.12.04. 12:39:13

Tóta szegény, kezd végleg megzakkanni.
Nincs rosszabb, mint ha egy amúgy jópofa stílusú mezei újságíró elhiszi magáról, hogy tényleg ő az igazmondó vátesz. Engem legjobban a szelidolajfára beírt "szar van az úrvacsorában" kommentje döbbentett meg. Hogy mire jó neki egy mind ifj. Hegedűst, mind a szoftosabb szittyákoskodást kifejezetten kritikusan szemlélő kálvinista blogközösséget sértegetni...

Kukori: Landeszmann legalább tizenöt éve nem is él Magyarországon, gyakorlatilag a hülye mondata után azonnal lemondott. (Amúgy védhetetlen baromság volt, de egy kamuinterjú keretei közt hangzott el, kb. a negyedik kérdésnek álcázott zsidózásra válaszolta ezt. Direkt felcukkolták, és nem volt elég bölcs a helyzet kezeléséhez.)

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.12.04. 13:17:44

Akadt azóta több dolog is, kiragadtam egyet a sok-sok közül. Most emlékezzünk arra, hogy "micisapka" névvel illették a Szent Koronát?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.12.04. 14:26:37

szamárfül/murci ,
Tőkéczky csont református.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.12.04. 15:16:04

ok, mondjuk evangnak rémlett (nem vagyok bennfentes), de az tuti, h libsinek tartja a tanári szoba - u.is ezt az arcomba kaptam anno :P

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.12.04. 15:17:20

á, ezek már 1 felekezet frakcioharcai :D
süti beállítások módosítása