HTML

bLoge - Loge blogja

Van, akinek szüksége van arra, hogy gondolataival bombázza az embereket, és van, akinek nincs. Namost nekem van.

Friss kommentek

  • Lengyel Anna: Az benned az életben felmerült már, hogy néha valaki el is olvassa, amit írsz? Hogy Gryllus Dorka ... (2014.02.05. 22:28) Nyugalom - filmkritika
  • ikker: Az idő ismét bebizonyította, hogy Mel Gibbsonnak van igaza: index.hu/tudomany/tortenelem/2013/09/... (2013.09.12. 14:05) Apocalypto - filmkritika
  • Loge: www.sormas.hu A főoldalon köszönt a polgármester: Póczai Zoltán. Magyarország, én így szeretlek! (2012.03.07. 20:51) Kecskére a káposztát
  • TaTa86.: Hosszabban kifejtve a véleményem: archiregnum.blog.hu/2009/09/28/politikat_az_iskolakba Rövidebb... (2011.01.17. 11:10) Etikai kérdés
  • cetlizo: Az a baj, hogy ilyet napiszarra kéne tenni, ott elérné a célközönséget, csak nem értenék. (2010.05.17. 21:19) Ostoba diákok 1.

online

Gáz

2009.01.06. 19:07 Loge

Relatíve gyorsan, egy hét elteltével sikerült rájönnöm annak az okára, hogy miért nem reagált senki az előző írásra: elfelejtettem élesíteni...
     Az elmúlt napoktól egy jelentős változáson megyek keresztül, s ez elég sok energiámat elveszi, azonban nem akarom nagyon elhanyagolni a blogot sem, s ezért gyorsan véleményt nyilvánítok.

     Lassan már megszokhatjuk az év vége/eleje állandósuló szappanoperáját, amelyben két surmó szomszéd úgy szivatja egymást, ahogy tudja: Oroszország és Ukrajna gázvitáját. Mindkét fél olyan dolgok sorát vonultatja fel, amelyek szerintem nemhogy egy országhoz, de egy jól szituáltabb faluhoz sem illenének, úgy mint: vezeték-megcsapolás, durcáskodás, fenyegetőzés, lopás, dacból emelés, stb.
     Mindezek főként azért válnak egyre fontosabbá számunkra, mert az ukrán szomszédaink a nekünk szánt gázt is megvámolják, utóvégre úgy, hogy most már semmi sem jön át tőlük. Még jó, hogy vannak az országnak tartalékai. (Ezen nem mellesleg roppantul csodálkozom, s egyúttal fegyelmit javasolnék az energetikai minisztérium illetékes elvtársának: ezt a gáztartalékot már réges régen el lehetett volna adni, s az így szerzett bevételből két és fél év alatt leselejtezendő Audi A8-asokat lehetett volna vásárolni. Ejnye.)

     Ám a posztot mégsem ezek miatt írom. Nem is arról, hogy közalkalmazottként, ill. köztisztviselőként nem áll módunkban, hogy újgazdag vállalkozók módjára minimálbérre jelentsük be magunkat, karácsony környékén nagyjából félmillió forintot hagyjunk a boltokban, s közben gázár-kompenzációt igényeljünk, mint kedves ismerőseink.
     Arról akarok szólni, hogy szilveszter napján azt tapasztaltuk, hogy sokkal jobban fűtenek a konvektorok, mint egyébként. Kint nem volt enyhébb az idő, mint a korábbi napokon, s a megszokott 4,5 helyett csak 3,5-ön volt a konvektor, ám így is szinte elviselhetetlen meleget adott a készülék. Tegnap pedig pont az ellentéte zajlott le a folyamatnak: 6-oson mentek a kályhák, s egyáltalán nem volt melegünk.

     Vajon külföldön is normálisnak számít, hogy a gázszolgáltató hozzákever valamit a gázhoz, azaz kedvére rontja, ill. javítja a minőségét, s közben annyit számláz ki, amennyit nem szégyell? Mert azt remélem mindenki tudja, hogy nem köbméter után fizetünk, hanem "fűtőérték" alapján. S ez azért nagyszerű, hogy míg a köbmétert tudjuk mérni, a fűtőértéket nem.

    

Akkor tudnám ezt a jelenséget elfogadni, ha a tőlem ellopott gázt ők maguk használnák fel. Mondjuk inhallálás útján...

 

 

 

 

9 komment

Címkék: magyarország gáz fűtés

A bejegyzés trackback címe:

https://bloge.blog.hu/api/trackback/id/tr20861993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.01.06. 20:31:41

"ezt a gáztartalékot már réges régen el lehetett volna adni"

Loge, a nemzetbiztonság és az energiaellátás biztonsága érdekében nyomatékosan kérlek, hogy NE adj ilyen tanácsokat pártunkkormányunk tagjainak, mert ezekből kitelik és tényleg megcsinálják! :P

P.S. Miért van az, hogy Kóka óta mindig egy holdvilágképű, szemüveges, lenyalthajú, affektáló, yuppie kis pöx a gazdasági miniszter? Ezeket klónozzák, vagy spontán mutálódnak, vagy sorozatban készülnek az Elendernél, vagy miaszösz? :P

endívia 2009.01.08. 11:55:47

A köbméter és fűtőérték közötti összefüggést gondold át újra.

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2009.01.08. 14:55:18

átgondoltam. Minthogy nem állandó, nem lehet kiszámítani.
S hogy miért nem állandó? Mert ha állandó lenne, akkor elég lenne a köbmétert közölni a pógárokkal, ahogy régen...

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2009.01.09. 09:40:18

Mi ez a fűtőérték? Valaki illumináljon engem ennek kapcsán.

Tóth-Takó 2009.01.09. 13:32:10

,,Fűtőérték definíciója

Egy tüzelőanyag fűtőértéke az a fajlagos hőmennyiség, ami 1 kg tüzelőanyagban kinyerhető olyankor, ha a füstgázzal távozó víz gőz formájában marad. Értékét úgy kapjuk meg, ha az anyag égéshőjéből kivonjuk a gőzként távozó vízmennyiség párolgáshőjét.

A fűtőérték használata a tüzelőanyag-igény számításokkor, vagy kazánhatásfok számításokban olyankor indokolt, ha viszonylag meleg (>100°C) hőmérsékletű füstgáz távozik a kazánból. A fűtőértéket nem szabad az ún. kondenzációs kazánok esetében használni, ahol a füstgáz 100°C alá van hűtve, így a gőz a füstgázból kikondenzálódik a kazánban, hasznosítva a párolgáshőt.
''
Forrás:
www.xsany.hu/melleklet1.html

tt

Scala 2009.01.13. 01:41:03

A mi kertünkban nem fagytak meg a kismacskák, mert sokat kapnak enni.
Amúgy még sokáig lesz hideg, nagyon sokáig. Sőt, az egész év hűvös...
Valmai enyhülés a héten, aztán megint -6-8-15 Celsius fok. :-(

Scala 2009.01.13. 01:50:49

jav. valami,
most elolvastam a posztot is.
Ismerem a jelenséget, bár már nem konvektorunk van, de egyre többen panaszkodnak arra is, h. a tésztavíz milyen lassan forr fel... stb.
Én a cinizmus olyan fokán vagyok a mai nap óta, hogy ez már nem is izgat. :-(
Amúgy már múlt héten megtartottuk a családi kupaktanácsot energetika ügyben, rögzítettük, hogy a ruszkik szörnyűek, de az ukránok sem ma kezdték a simlizést. Szóval nevetséges.
És a vasárnapi móka a semmis szerződéssel minket igazolt.

Jaaaaaaaj. A háttér lenne érdekes, mit akar-követel a Gazprom.
És amúgy is, szörnyű, hog yilyen kiskirálynak érezhetik magukat, amikor egy indtabil sz*r gazdaság, amiben csak ez a rohadt gáz és a kiépített vezeték ér bármit is. És mindenki benyeli a szuperhatalom fellépésüket itt Európában.
Még szerencse, hogy közeli az emlék, és van tartalék.
Nem véletlenül van ez így, azért lássuk be. Nagyon sikerült kiismerni a ruszkikat, és nehezen felejtünk. Ezzel természetesen nem a kormányt óhajtom dícsérni, hanem azt, hogy az ilyesmi ha jól tudom, csak 2/3.os tvnyel módosítható! ;-)

Loge, tetszett a surmó szomszéd színjátéka megfogalmazás!

Kopi3.14 2009.01.16. 20:20:39

Loge: a konvektor szabalyzoja egy bimetal, vagy egyeb hotagulast kihasznalo elem. Ha mondjuk nicns a kornyezetedben a hazon kivul szel, akkor kisebb ertek is tisztessegesen befuti a lakast-szobat, mig kitni szellocske is kepes jelentos eltereseket okozni, s magasabb fokozaton ertelmes meleget produkalni.

Csak annyit peldanak, hogy karacsonykor hazamentem szuleimhez is. Szelcsend volt ekkor. A szobam meg olyan kellemes homersekletu volt, nem teljeseny nyitott radiatorral es nem folyamatos futessel, mint soha telen. Amikor egy ksi szello van, akkor a tetoresznel, ablakfulkenel csak ugy rohan ki a ho, hiaba van a radiator belso falon. Erzetre legalabb ot foknyit jelentett a szelcsend.

eversmann (törölt) 2009.01.21. 22:55:02

@endívia: hát tulajdonképpen semmi, legalább is jelenleg.
Az nem baj, hogy kevernek hozzá ezt-azt, mondjuk amivel "szagosítják" (bár azt nem tudom hol és ki nyomja bele), csak lenne állandó. A napokban számolgattam, hogy gázártámogatással kapom a földgázt világpiaci áron. Az éppen aktuálison. Ez hogy is van akkor??
süti beállítások módosítása