HTML

bLoge - Loge blogja

Van, akinek szüksége van arra, hogy gondolataival bombázza az embereket, és van, akinek nincs. Namost nekem van.

Friss kommentek

  • Lengyel Anna: Az benned az életben felmerült már, hogy néha valaki el is olvassa, amit írsz? Hogy Gryllus Dorka ... (2014.02.05. 22:28) Nyugalom - filmkritika
  • ikker: Az idő ismét bebizonyította, hogy Mel Gibbsonnak van igaza: index.hu/tudomany/tortenelem/2013/09/... (2013.09.12. 14:05) Apocalypto - filmkritika
  • Loge: www.sormas.hu A főoldalon köszönt a polgármester: Póczai Zoltán. Magyarország, én így szeretlek! (2012.03.07. 20:51) Kecskére a káposztát
  • TaTa86.: Hosszabban kifejtve a véleményem: archiregnum.blog.hu/2009/09/28/politikat_az_iskolakba Rövidebb... (2011.01.17. 11:10) Etikai kérdés
  • cetlizo: Az a baj, hogy ilyet napiszarra kéne tenni, ott elérné a célközönséget, csak nem értenék. (2010.05.17. 21:19) Ostoba diákok 1.

online

A hullám - filmkritika

2009.07.08. 11:25 Loge

A hullám


cadaver meum

Előljáróban megjegyzem, hogy előfordulhat az írásban olyan tartalmi elem, amelynek ismerete ronthatja az előszöri filmnézés élményét.

   Tegnap este kegyesek voltak hozzánk az égiek: lehetőségünk nyílott megtekinteni a Hullám című filmet, anélkül, hogy valami komolyabb intermezzo megzavart volna az élvezetben. (Akiknek nincsen kisgyermekük, nem is tudják igazán értékelni a nyugodt filmnézést/olvasást/satöbbit.)

   Kíváncsian vártam a filmet, mert kollegák is, diákok is mondták, hogy érdekes alkotás, mely ráadásul a "Das Experiment" című film kapcsán jött szóba. (Az előző nap megtekintett "Nem vénnek való vidék" inkább csalódás volt -a moralizáló akciófilmek elé a "Ponyvaregény" óta magas léc van téve-, ám lehet, hogy ez leginkább a fogfájós, sírós, anyát/apát behívós csöppség miatt alakult így.)

   Az utóbbi évek német filmjei között egyre több olyannal találkoztam, amely igen komoly értéket képvisel: Good bye, Lenin; Edukators; A mások élete; A bukás.  Komoly tartalom, jó rendezés, helyenként kifejezetten zseniális színészi játék. Ebbe a sorba illik bele a Die Welle. Komoly mondanivaló, számunkra szívhez közeli környezet, ismerős világ.

   A történet eléggé szimpla: egy középiskolai tanár azt akarja érzékeltetni a diákjaival, hogy egy autokrata rendszer, egy diktatúra ugyanúgy kialakulhat napjainkban is, mint ahogy korábban megtörtént. A diákok természetesen nem hiszik el, ám az egy hétnyi történet végére belátják, tévedtek: ők maguk lesznek a mini totalitárius rendszer legfőbb támaszaivá, az által, hogy a negatívumokat negligálva csak a pozitív hatásokra koncentrálnak.

   A filmről többféle, több nézőpontból kialakított vélemény és elemzés készült; ezeket nem szeretném kommentálni. Amiért ez a poszt született: a felelősség kérdése. A filmben többször elhangzik, hogy a tanár vállalja a felelősséget a tetteiért. Nyilván nem gondol a kijelentésekor az előre sejthető öngyilkosságra, amely érdekes módon csak a film szereplőinek meglepetés, a néző már a figura első megnyilatkozásainál konstatálja, hogy ő lesz a tragikum. Kérdéses, hogy mennyire felelős azért a tanár, hogy a szülők teljes mértékben elhanyagolták, hogy az osztálytársai szivatták, hogy az anyagi biztonságon túl semmit sem kapott senkitől, kivéve a mozgalmat. Én személy szerint nem tartom felelősnek a tanárt a diák öngyilkosságáért. Felmutatott neki egy lehetőséget, egy életcélt, mégha eléggé egyszerűt és primitívet is. Az, hogy számára a szerepjáték végével az életének a céljai is megszűntek létezni, nem feltétlenül a tanár hibája. Egy csöppnyi ésszel rádöbbenhetett volna, hogy szinte ugyanilyen célokért küzdhet egy pártban, egy haveri körben, vagy a fradiultrák között.Nietzsche is felelős, amiért volt egy pár félművelt, aki félreértette, és rá hivatkozva "alkotott"?

   A film egyébként kifejezetten történelem- és társadalomismeret-tananyagnak való. Szépen nyomon lehet követni a tekintélyelvű rendszer sajátosságait, kivéve a másokkal szembeni erőszaktól, hiszen ez csak közvetett módon jelenik meg a filmben a vízilabdameccsen, illetve amikor megvédik egymást. A névválasztás, a jelmondatok, az egyenruha, a karjelzés mind-mind jól követhető lépései a jobbra tolódásnak.

 

   A filmeket, könyveket, s egyáltalán a szellemi terméket aszerint szoktam értékelni, mennyit agyalok utána rajta. Ez a film -ha nem is az elsők között, de- előkelő helyen szerepel a listán. A kikölcsönzött filmről a biztonsági másolat elkészült...

4 komment

Címkék: filmkritika a hullám tekintélyelvűség

A bejegyzés trackback címe:

https://bloge.blog.hu/api/trackback/id/tr761233935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.07.09. 09:08:36

Elnézést, hogy rögtön saját írásomat ajánlom, de én is láttam a filmet:

recklamal.blog.hu/2008/10/21/ordnung_muss_sein

Egyébként pedig egyetértek. Sosem szerettem azt a szemléletet, hogy valaki tettéért elsősorban nem őt magát okolják. A tanár elindított egy folyamatot, de ha ez ilyen egyszerű volna, akkor mások miért nem lőtték fejbe magukat? Teljesen egyértelmű, hogy az a diák veszélyeztetett. A többi tanár miért nem vette észre? Miért nem foglalkoztak vele? És a szülők, ahogy Te is fölveted? Ha jobban belegondolunk, a történelem megismételte magát. Itt is egy ember nyakába akasztják a felelősséget (és tényleg terheli is valamennyi), pedig az a közeg is hibás, ahol az ilyen gondolatoknak táptalaja van. Mindenki sáros. De tény - és ezt már a téma legnagyobb szakértője is kifejtette - hogy könnyebb kinevezni egy bűnbakot.
(Nem akarom Hitlert én semmi alól felmenteni, de egyedül ő sem lett volna képes mindarra a gaztettre. De egyes körökben ennek a szerintem evidens dolognak a kimondása is eretnekség.)

Amúgy habos könnyedséggel indul újra a blog. :)

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.07.14. 19:15:49

Nagyjából két hónapja néztem meg - szerencsére német eredetiben. És én is úgy látom, hogy a tanár abszolúte nem felelős a végén a lövöldözésért. (Egyébként úgy vettem észre nemcsak az iskolai problémákat jeleníti meg, az egész német társadalom fiatalokat érintő szegmenséről is megpróbál képet alkotni - egy korábban kint tanuló barátom szerint élethűen.)

Nekem elsősorban az jött át, hogy egy séma-centrikus társadalom a sematikus problémákra sematikus válaszokat ad - illetve próbálna adni. Merthogy a srác (nevét már nem tudom) egyedi, egyéni problémáival senki nem foglalkozik. Ő kallódik a rendszerben, és a kallódás miatt kattan rá ilyen radikálisan a Wellére. A tanár felelőssége meg ott zárható ki, hogy a gyerek torz fejlődésében rajta kívül kábé mindenki közrehatott - az, hogy pont a személyével kapcsolatban ütött be a tragédia, csak a véletlen műve.

Van egy amerikai film is, ami egy iskolai lövöldözést dolgoz fel, a címét nem tudom. (A neveknél kevésbé csak a filmcímeket tudom megjegyezni.) A tanár habitusa hasonló, ott egy - iskolai lövöldözést feldolgozó - iskolai színdarab betiltása robbantja ki a konfliktust.

Az a film annyiban más, hogy érdemben be is fejezi a gondolatmenetet. Végigviszi azt, ahogy az igazgató, a szülő, meg a rendőrök a tanár vádolásától eljutnak odáig, hogy az a pasas közel egy éve dolgozik azon, hogy a gyerekek feldolgozzák az agressziójukat, míg ebben senki más nem tett semmit. (Egyébként ott a végén nincs haláleset.)

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2009.07.15. 21:27:46

@mefisto: Másodjára feltétlenül németül nézem majd meg.

Az amerikai film témája érdekes, bár az utóbbi években egy kezemen meg tudnám számolni, hány jó amerikai filmet láttam. (Ez persze nem azt jelenti, hogy nem készülnek, hanem azt, hogy nem jut el hozzám. Meg még azt, hogy nonkonformista vagyok, mert Jackie Chant például kifejezetten utálom.) Szóval, ha beugrik a címe, kommenteld ide, légy szíves, hátha megvan a könyvtárban.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.07.21. 22:53:14

@Loge: Ha újra rátalálok, felírom a címet, és mondom.
süti beállítások módosítása