HTML

bLoge - Loge blogja

Van, akinek szüksége van arra, hogy gondolataival bombázza az embereket, és van, akinek nincs. Namost nekem van.

Friss kommentek

  • Lengyel Anna: Az benned az életben felmerült már, hogy néha valaki el is olvassa, amit írsz? Hogy Gryllus Dorka ... (2014.02.05. 22:28) Nyugalom - filmkritika
  • ikker: Az idő ismét bebizonyította, hogy Mel Gibbsonnak van igaza: index.hu/tudomany/tortenelem/2013/09/... (2013.09.12. 14:05) Apocalypto - filmkritika
  • Loge: www.sormas.hu A főoldalon köszönt a polgármester: Póczai Zoltán. Magyarország, én így szeretlek! (2012.03.07. 20:51) Kecskére a káposztát
  • TaTa86.: Hosszabban kifejtve a véleményem: archiregnum.blog.hu/2009/09/28/politikat_az_iskolakba Rövidebb... (2011.01.17. 11:10) Etikai kérdés
  • cetlizo: Az a baj, hogy ilyet napiszarra kéne tenni, ott elérné a célközönséget, csak nem értenék. (2010.05.17. 21:19) Ostoba diákok 1.

online

Mennyit ér és min változtat?

2009.07.09. 21:53 Loge

 

about a boy

 

2009. június 13-án egy 16 éves fiú öngyilkosságot követett el. Tettét azzal magyarázzák, hogy az általa elkövetett "iskolai csíny"-hez képest túl nagy szidalmazást (!) kapott a tanároktól, s nem tudta elviselni, hogy az iskola szégyenének nevezték. Gondolkodjunk egy kicsit közösen azokról a részletekről, amelyek felett sokan olyan gyorsan átsiklanak!

   A "diákcsíny" (szándékosan idézőjelben) az volt, hogy felgyújtott egy iskolai padot, mások szerint "csak" egy papírt a padban, megint mások szerint a pad fiókját. Mindezt az iskolai évzáró alatt. Áldott jó gyerek amúgy, csak brahiból, mások szerint fogadásból tréfálkozott. Nos, egy 16 éves emberke azért tisztában lehetne azzal, hogy sok mindennel lehet játszani, de a tűzzel nem érdemes.Nálam a diákcsínynek kicsit más értelmezése van. Mi sem voltunk szentek, a legkevésbé sem; rengeteg dolgot műveltünk, amit ma már nem tennék, de azért az iskolában nem gyújtogattunk, pláne nem iskolai ünnepség alatt. Engem is neveztek az iskola szégyenének, (talán nem is egyszer), de nem feküdtem miatta a vonat elé. A fiú tettének magyarázatát szerintem határtalan ostobaság a tanári feddéssel azonosítani. Sokan azt írják az ottani diákok közül, hogy kiabáltak a tanárok. Innen kívánom nekik, hogy ők, hasonló szituációban őrizzék meg a nyugalmukat és tárgyilagosan, kulturált hangnemben kérdezgessenek a vádlottól. Esetleg kínálják meg közben csokival meg cigivel, és kérjenek tőle bocsánatot a vizsgálat okozta kellemetlenségekért.

   Több ember megnyilatkozott már az ügy kapcsán. Az esetet követő napokban például a polgármester, Meggyes Tamás, aki a tanárok felelősségét hangoztatta a TV2 reggeli műsorában. Tette mindezt úgy, hogy sem a jegyzőkönyvet nem ismerte, sem a tanárokkal sem az igazgatóval nem beszélt az esetről. Az a Meggyes Tamás, akiről azóta az a hír kering, hogy egyebek mellett verte a feleségét. Most az erkölcsről beszél. Szép. (Linkgyűjtemény a munkásságáról itt.)

   Megszólalt a gyermek édesapja is, s jó magyar szokás szerint feljelentette a tanárokat. Kérdem én: mi céllal? Mi lesz, ha megnyeri a pert? Feltámad a fiú? Ha pénzre perli őket, akkor arra lennék kíváncsi, mennyit ért a fia élete. Meg arra, hogy mihez akar kezdeni vele.

   Amiért e poszt íródott az a friss hír, hogy a gyerek ártatlan volt a gyújtogatásban. Gondolom öngyulladás lehetett, mert nem neveztek meg felelőst. Nos, ha így lenne, miért nem várta meg a diák a fegyelmi tárgyalást, miért hagyott hátra részletes üzenetet. Nem mellesleg egyik diáktársa szerint már szerdán tudta, hogy szombaton meg fog halni.

   Biztos, hogy megint csak az iskola és a tanárok felelősek mindenért?

 

  

Mindezektől eltekintve természetesen együttérzek a családdal, ismerősökkel, és barátokkal. De a tanárokkal is.

6 komment

Címkék: magyarország öngyilkosság iskola tragédia esztergom

A bejegyzés trackback címe:

https://bloge.blog.hu/api/trackback/id/tr631237242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.07.10. 09:02:51

Megint egy poszt, amit én akartam megírni.

Egyetértünk. Engem is felháborít, hogy a tanárok kiabálásával akarják magyarázni ezt a sajnálatos öngyilkosságot.

Tegye föl a kezét, akivel sosem kiabált egy tanár sem, de azért többnyire túléltük. Nekem is mondtak sok mindent tanárok, ami rosszul esett, de ilyen hülyeség nem jutott az eszembe.

Nyilván meg kellett volna dicsérni, akkor meg azért ugatnának a szülők, hogy miért nem fegyelmeznek az iskolában.

Ma reggel az az ostoba Claudia szigorú arccal azt fejtegette, hogy ő azért adja be a gyerekét valahova, hogy ott vigyázzanak rá és neveljék. Hát elég baj, hogy ez kisgyerekes anyuka így gondolja. Elsősorban neki kellene a gyerekére figyelnie, elsősorban neki kellene nevelnie. Az iskola elsődleges feladata az oktatás, és persze nevel is, de a semmire nem tud építeni. Tudom, hogy manapság csak szülni divatos, nevelni nem, de legalább ne reklámozzák!

Azért azt is mondjuk el, valami alapvető gond lehet az esztergomi gimnáziumban. A diákokkal kissé elszaladt a ló. Ha jól értettem, ez az egész gyújtogatás a házi csínybajnokság része volt, pontok jártak érte. Azért ezt nem kellett volna hagyni. Volt valami diáksztrájk is pár nappal korábban. Nem is értem, mi az a diáksztrájk. A sztrájkjog a munkavállalókat illeti meg, az tanulói jogviszony nem munkaviszony. Ezt is biztos olyan szülők sugallták, akik a saját neveletlen, tiszteletlen, általában gyenge teljesítményű gyereküket mindenféle jogokra hivatkozva mentetik föl a valós "diákcsínyek" alól. Abszurdum!
Ahogy az is, hogy az apa, akit én első számú felelősnek érzek, most perel. Meg kellett volna tanítani, kedves apuka, hogy nem gyújtogatunk az iskolában, vagy ha mégis, vállaljuk érte a felelősséget. Figyelni kellett volna, mert ilyenért nem ugrik valaki a vonat alá. De igaza van, könnyebb perelni. Utólag.

És ez nem valami gettóiskola, ahova eleve olyan gyerekek járnak, akik halmozottan hátrányos környezetből jönnek. Nem ezek az unatkozó, szabadjára engedett kölykök szórakozásból tették mindezt.

Örülök, hogy leírtad, és egy tanártól autentikusabb, mint tőlem, hogy 16 évesen már igenis tud mérlegelni az ember.

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2009.07.10. 09:56:12

Elnézést, ha elveszem a kenyered, de örömmel látom, hogy egy posztnyi kommenttel "büntettél" érte. :)

Amúgy teljesen egyetértek. Sajnos, amit Klaudia mond és tesz, teljesen általános. A szülők sokszor nem bírnak a gyerekkel, nem foglalkoznak vele, nem veszik a fáradtságot, hogy fegyelmezzék, megbüntessék, aztán pedig feljelentik az iskolát, hogy ha valami bajság támad. (A hullámhoz írt posztodban utaltál erre a jelenségre, a cigiző 12 éves gyerek kapcsán; pont ide illik.)

Azt hiszem, az apa részéről a feljelentés egyfajta tudatalatti felelősséghárítás lehet, amivel leginkább magának próbálja bebizonyítani, hogy más a hibás. Pedig ha valamiről tehetünk az életben, akkor az a saját gyerekünk.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.07.10. 11:30:10

"manapság csak szülni divatos, nevelni nem"

hajjaj de tényleg így néz ki a világ

antaldaniel 2009.08.01. 00:33:12

Azért egy ilyen ügy után nem baj, ha független bíróság előtt próbálják meg tisztázni magukat a tanárok.
süti beállítások módosítása